FacebookTwitterLinkedIn

China s-a alăturat demersurilor coordonate de Rusia pentru a se opune extinderii NATO în contextul presiunilor exercitate de puterile occidentale în Europa de Est și în Marea Chinei de Sud.

Ambele guverne au emis o declarație în care sunt evidențiate mai multe probleme discutate în timpul unei vizite desfășurate de președintele Vladimir Putin la Beijing cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă, potrivit BBC News.

Vladimir Putin susține că puterile occidentale folosesc nejustificat capabilitățile NATO și exploatează tensiunile existente la granița cu Ucraina pentru a submina influența regională a Rusiei. Orientându-ne atenția către China, guvernul de la Beijing prezintă motive întemeiate de îngrijorare de vreme ce în ultimii ani prezența militară a aliaților NATO s-a extins considerabil în Marea Chinei de Sud, împiedicând, astfel, realizarea intereselor sale regionale.

Discuțiile, despre care Kremlinul a spus că au fost „foarte calde”, au avut loc înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice. Aceasta a fost prima dată de la începutul pandemiei când Vladimir Putin și Xi Jinping s-au întâlnit față în față.

Declarația emisă de cele două guverne susține că „prietenia dintre Rusia și China nu are limite“, adăugându-se faptul că între cele două state nu există zone de cooperare „interzise”. Deși declarația comună nu se raportează în mod direct la situația Ucrainei, cele două țări au acuzat NATO că promovează “ideologia Războiului Rece”.