FacebookTwitterLinkedIn

China și Rusia au legături economice puternice, iar comerțul bilateral dintre cele două țări s-a dublat din 2015, ajungând la aproape 150 de miliarde de dolari. China este cel mai mare partener comercial al Rusiei. În plus, cele două țări colaborează în cadrul anumitor exerciții militare, aranjamente de securitate regională și comerț cu tehnologie.

Dar președintele Chinei, Xi Jinping, este prins într-un conflict de interese, chiar dacă se speculează că China ar fi fost avertizată de invazie dinainte ca aceasta să aibă loc. Pe de o parte, dacă se îndepărtează de Putin, pierde din imagine într-un an important, în care are loc cel de-al 20-lea Congres al Partidului. Cu toate acestea, dacă îl sprijină în mod deschis pe Putin și economia rusă, riscă să asocieze China cu un stat paria și să erodeze încrederea și credibilitatea în statul chinez, în condițiile în care lista de prieteni a Chinei la nivel global nu este deloc impresionantă.

China are acum un avantaj puternic asupra Rusiei, și își poate ajuta aliatul, cumpărând mai multă energie și resurse, acordând împrumuturi, oferind fonduri prin acorduri de schimb valutar și furnizând semiconductori și alte bunuri tehnologice.

Însă analiștii consideră că, spre deosebire de Rusia, ambițiile Chinei se bazează pe o economie mondială relativ deschisă, și pe acorduri cu instituțiile globale și regionale pe care ar dori să le remodeleze în funcție de propriile interese. China va trebui să aleagă dacă va susține Rusia sau dacă se va detașa de ea. Însă China este dependentă de tehnologiile și piețele occidentale, iar președintele Xi nu are multe opțiuni la îndemână.