FacebookTwitterLinkedIn

China urmează să lanseze un nou fond de investiții susținut de stat care își propune să strângă aproximativ 40 miliarde de dolari pentru industria de semiconductori, în timp ce țara asiatică își intensifică eforturile de a ajunge din urmă SUA și alți rivali.

Acesta este probabil cel mai mare dintre cele trei fonduri lansate de China Integrated Circuit Industry Investment Fund, cunoscut și sub numele de Big Fund, scrie Reuters.

Un domeniu principal de investiții va fi cel al echipamentelor pentru fabricarea cipurilor, potrivit unor surse care au dorit să își păstreze anonimatul.

Președintele chinez Xi Jinping a subliniat de multă vreme necesitatea ca țara sa să obțină o autosuficiență în industria de semiconductori.

Această nevoie a devenit cu atât mai presantă după ce Washingtonul a restricționat exporturile de semiconductori în ultimii doi ani, invocând temerile că Beijingul ar putea folosi cipurile avansate pentru a-și spori capacitățile militare.

În octombrie, SUA au lansat un pachet de sancțiuni ample prin care a redus accesul Chinei la echipamente avansate de fabricare a cipurilor iar Japonia și Țările de Jos au luat măsuri similare.

Noul fond a fost aprobat de autoritățile chineze în ultimele luni. Ministerul de Finanțe al Chinei plănuiește să contribuie cu 60 de miliarde de yuani.