FacebookTwitterLinkedIn

După ce ploile abundente i-au afectat propria recoltă, China caută acum să cumpere grâu din întreaga lume. Se estimează că importurile sale anuale ar urma să atingă un nivel record.

După ce la începutul anului au cheltuit sume mari pentru a cumpăra grâu din Australia, luna aceasta chinezii au rezervat cantități mari de grâu de la unii dintre principalii exportatori mondiali, inclusiv SUA, Canada și Franța, au recunoscut câțiva traderi care au dorit să își păstreze anonimatul, notează Bloomberg.

Acest val de achiziții vine după ce prețurile internaționale la grâu au coborât în luna septembrie la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Chiar dacă scăderea cotațiilor sugerează că există livrări suficiente pentru moment, apetitul în creștere al Chinei adaugă un nou element de incertitudine la adresa lanțurilor de aprovizionare care au devenit vulnerabile la război și politicile comerciale protecționiste.

„Importurile de grâu ale Chinei vor fi mari în viitor, cu siguranță că vor depăși cotele anuale. Se pare că China a cumpărat toate cantitățile disponibile la export din Australia și acum trebuie să meargă mai departe”, spune Darin Friedrichs, co-fondatorul Sitonia Consulting Co.

Autoritățile de la Beijing folosesc un sistem de cote pentru a gestiona importurile de produse alimentare precum grâul. În prezent, Beijingul permite importul a 9,636 milioane de tone de grâu pe an, la un tarif vamal de 1%, și 90% din această cotă merge spre companiile guvernamentale. Pentru importurile ce depășesc cota, tariful vamal crește la 65%, un nivel care în mod obișnuit nu este accesibil cumpărătorilor privați.

Timp de mai mulți ani, această cotă nu a fost depășită. Însă situația s-a schimbat în 2020 după ce acordul comercial încheiat de Beijing cu administrația Trump a stimulat achizițiile de grâu din SUA.

Anul trecut, importurile totale de grâu ale Chinei s-au situat la un nivel record de 9,96 milioane de tone pe măsură ce cumpărătorii chinezi au folosit grâul ca un înlocuitor pentru alte ingrediente utilizate ca nutreț pentru animale, iar cetățenii chinezi au mâncat mai multă pâine. În prezent, China concurează cu Egiptul pentru titlul de cel mai mare importator mondial de grâu.

În primele opt luni ale acestui an, achizițiile de grâu de peste hotare ale Chinei au ajuns deja la 9,56 milioane de tone și peste 60% din această cantitate a fost importată din Australia.