FacebookTwitterLinkedIn

China a renunțat la taxele antidumping și antisubvenție la vinul din Australia începând din 29 martie, potrivit Ministerului chinez al Comerțului, punând capăt celor trei ani de tarife punitive și oferind un ajutor mult așteptat producătorilor de vin australieni.

Potrivit Reuters, tarifele de până la 218,4% au fost impuse pentru prima dată în martie 2021 pentru o perioadă de cinci ani, împreună cu o serie de alte bariere comerciale asupra mărfurilor australiene, ca urmare a deteriorării relațiilor dintre cele două state după ce Canberra a cerut o anchetă privind originile COVID-19.

Relațiile bilaterale s-au îmbunătățit semnificativ față de anul trecut, determinând China să ridice în mod constant obstacolele comerciale pentru mărfurile australiene, de la orz la cărbune, și alimentând speranțele că tarifele punitive pentru transporturile către cea mai mare piață de export de vin din Australia vor fi în curând eliminate.

„Având în vedere că situația de pe piața vinului din China s-a schimbat, tarifele antidumping și antisubvenție impus vinului importat din Australia nu mai sunt necesare”, a spus ministerul Comerțului într-un comunicat.

Anterior, vinurile australiene importate în China erau supuse unor tarife zero după semnarea unui acord de liber schimb în 2015, având un avantaj de 14% față de multe alte țări producătoare de vin.

În prima jumătate a anului 2023, vinul australian a reprezentat doar 0,14% din importurile de vin din China, comparativ cu 27,46% în 2020 înainte de impunerea taxelor, potrivit declarației Ministerului Comerțului.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.