FacebookTwitterLinkedIn

În afaceri trebuie să găsește un motiv serios și vei izbuti în tot ce îți propui! Pentru că ambiția și energia motivului dau claritate minții care găsește astfel soluții, pe care alții nu le văd! Un interviu alături de Ștefan Vuza, președinte & CEO Chimcomplex.

Unul dintre subiectele aflate în dezbaterea mediului economic este diferenţa de tratament între capitalul autohton şi capitalul străin. Cum percepeţi dumneavoastră această diferenţă de tratament? 

Ca antreprenor în România se trăiește cu un efort de 3 ori mai mare decât în orice altă țară europeană! Dar cu toate acestea sunt vremuri absolut benefice pentru țară. 

Ni se pare că sistemul este prea vast ca să-l schimbăm, însă noi suntem problema. Noi trebuie să ne schimbăm întâi. Haideți să începem cu noi, chiar dacă vom avea probleme. Trebuie să fim în sfârșit profesioniști și să ne asumăm că o să o încasăm de la cei pasivi din jur. O să fim refuzați, vom primi vorbe grele, chiar ură, de la ceilalți care nu vor să se schimbe! Însă numai așa putem să ajutăm real sistemul și să obținem schimbarea! 

Care sunt cele mai importante lecții de afaceri pe care le-ați învățat pe parcursul carierei dumneavoastră sau pe timpul crizelor? 

În criza din 2008 toți au ales să protejeze ce aveau. Eu am ales să mă distanțez ca să văd lucrurile din exterior. Chiar dacă am pierdut jumătate din companie, cu ceea ce am învățat am făcut apoi, din ce a rămas, o companie de 10 ori mai mare. A fost un pas înapoi pentru un salt peste prăpastie!

În criza din 2020 am ales să nu mă opun curentului accelerării tendințelor date de covid. Alții au ales instinctual să își protejeze ce aveau și să aștepte. Eu am accelerat aplicarea schimbărilor și am luat credite pentru necunoscut. Dar în final eu voi ajunge pe nivelul următor și alții vor rămâne pe loc! 

Ce îi sfătuiți pe tinerii antreprenori?

Geniile sunt înlăturate de societate! Ce e de făcut? Să pari prost uneori! Să greșești banal și intenționat! 

Acolo unde există integritate va exista și încredere! Acolo unde există încrederea va exista o atmosferă propice succesului! 

Oamenii cred că inteligența înseamnă să observi lucruri relevante, ori în lumea complexă de astăzi, inteligența constă în știința de a ignora informațiile sau lucrurile care sunt irelevante și mai ales cele false. 

Dumneavoastră sunteți un lider pentru antreprenorii romani, fiind perceput ca venind dintr-o altă galaxie, ce i-ați recomanda unui tânăr care se pregătește să intre în antreprenoriat? 

ž• Important: Perseverența bate talentul!

ž• ž Foarte important: Înțelegerea lumii vine după experiență! Ori în societate sunt 99% povestitori, tu ascultă-i dar urmează-ți calea!

ž• ž Istoria a arătat că la periferia imperiilor sunt soluțiile și de acolo se petrec evoluțiile! Deci suntem în țara care trebuie! Deschide-ți ochii minții ca să vezi realitatea și infinitele oportunități! 

ž• ž Nu încerca să te adaptezi la o societate care are deja multe sisteme bolnave pentru că nu vei ajunge decât și tu ca ea! Fii autentic, diferit, integru! 

ž• ž Nu devii complet liber prin simplul fapt că te ferești să fii sclav, mai trebuie să te ferești să devii stăpân! Caută să nu devii stăpân, pentru că, numai în echilibrul independenței, ești liber!

ž• ž Ești bogat atunci când banii pe care îi refuzi te fac să te simți mai bine decât banii pe care îi accepți deja! (Am scris a accepta și nu a avea!) wow

ž• ž Dacă vrei să faci diferența, dorința ca lucrurile să se schimbe, nu le va face să se schimbe! Nici speranța că ele se vor îmbunătăți nu va aduce vreo schimbare! Nici visarea nu îți va oferi toate răspunsurile de care ai nevoie, iar viziunea nu va fi suficientă pentru a aduce transformare pentru tine sau pentru ceilalți. Ceea ce trebuie să faci este să acționezi, să iei măsuri, să fii intenționat! 

ž• ž În afaceri trebuie să gasești un motiv serios și vei izbuti în tot ce îți propui! De ce? Pentru că ambiția și energia motivului dau claritate minții care găsește astfel soluții, pe care alții nu le văd! Motivația este cea mai importantă, mai importantă chiar și decât cunoașterea și resursele! 

ž• ž Bogăția îi face pe oameni superficiali. În ziua de astăzi mult mai ușor îți găsești o amantă decât o soție! Pentru prima poziționare nu-ți trebuie decât superficialitate, însă pentru a doua îți trebuie totul! La fel este și în afaceri! Foarte multe afaceri sunt superficiale, precum sunt și creatorii lor! Alege calea grea, nu cea ușoară și doar așa vei câștiga totul!

ž• ž Democrația are prețul ei! Din România au emigrat mulți tineri pentru că ceea ce a urmat după revoluție nu era în asentimentul lor dar țara era nepregătită pentru schimbare! Acceptă acest preț și faptul că oportuniștii mușcă din țară speculând contextul (aluzie la unele multinaționale și decidenți locali). Suntem în grafic! Continuă să alergi pe culoarul tău și fii tu schimbarea pe care o dorești României! 

ž• ž Criza de astăzi este în fapt o oportunitate și se întâmplă o dată la 3 generații! Suntem în etapa de “dezordine economică” în care toate conceptele predate în universități, sunt infirmate de realitate și lumea veche este în cadere liberă!

ž• ž Oamenii care s-au dedicat prea mult planului mental ajung să fie posedați de inteligență! Ca să ajungi să îți domini inteligența și să o controlezi îți trebuie să te întorci în spiritual, cum sunt copii. Trebuie să crești în plan spiritual în paralel cu cel mental (al afacerilor) altfel vei decădea ca orice imperiu, adică din interior! 

ž• ž Prostia are utilitatea ei, altfel Universul ar elimina ceva de care nu are nevoie! Lucrurile care nu au rost dispar din Univers! 

ž• ž Fiecare vede în exterior ceea ce este în inima lui! 

ž• ž Să fii genial și când o dai de gard! 

ž• ž Tranzacțiile cu “risc ridicat” aduc și un “profit ridicat”! Dar ca să ajungi acolo trebuie întâi să îți asumi riscuri și pentru aceasta îți trebuie o pregătire intensă și inteligentă. 9 din 10 antreprenori români se pierd sau nu riscă! Acum, după ce riscul a fost absorbit apar vocile care comentează că realizările tale sunt de conjunctură! Nu le răspunde, pentru că se știe că atunci când vulturii tac, papagalii încep să trăncănescă! 

Credeţi în dezvoltarea afacerii pentru a o lăsa moştenire copiilor sau pentru dezvoltarea afacerii cu scopul de a o vinde? 

Eu sunt adeptul unei familii mari, întinsă pe generații. Nu doar CRED, ci ȘTIU că copiii mei vor continua afacerea începută de mine și ca ea va rămâne a românilor! 

Am ales în viața să fac toate lucrurile așa cum trebuie, în toate planurile. În cel al familie am ales să fac și să cresc 7 copii! După 20 de ani, toți cunoscuții mei regretă că nu au mai mulți copii. De ce? Pentru că au urmat turma și au scăpat din vedere esențialul! O familie mare nu este o decizie despre resurse, ci depre asumare! Banii urmează proiectul, bani se găsesc oricând, oriunde, dar nu trebuie să alergi după ei sau să te temi de lipsa lor. Trebuie doar să îi atragi! În relațiile de familie acest magnetism funcționează identic ca și în afaceri.

Averea mea se va repartiza la copii în momentul când aceștia vor știi să se desprindă de teluric! O repartiție mai devreme îi va distruge pe cei nepregătiți! Cam în 15 ani primul va ajunge la acest nivel de înțelegere, iar până atunci am de lucru! 

În final amintesc un lucru evident: farmecul constă în ceea ce rămâne nespus, nescris și nevăzut. E nevoie de măiestrie pentru a-ți controla tăcerea după ce ai scris ceva. Citește printre rânduri!