Marile companii de gaze din Germania, Austria, Slovacia și Ungaria intenționează să deschidă conturi la Gazprombank după ce Moscova a oprit livrările de gaz către Bulgaria și Polonia ca urmare a refuzului lor de a plăti în ruble. Decizia Rusiei a dus la creșterea prețurilor la gaze în Europa cu 24%, iar liderii occidentali au acuzat Moscova de șantaj și că încearcă să zdruncine unitatea UE față de sprijinul acordat Ucrainei.
Uniper din Germania și OMV din Austria vor deschide conturi în ruble la banca GaypromBank, cu sediul în Elveția, care a fost fondată în 1990 special pentru a servi Gazprom din Rusia, cel mai mare furnizor de gaze naturale din lume, conform Financial Times.
Președintele Putin a ordonat luna trecută țărilor occidentale să-și plătească aprovizionarea cu gaze de la compania de stat în ruble, pe măsură ce propria economie a Rusiei se ofilește sub sancțiunile occidentale paralizante din cauza invaziei Kremlinului. În caz contrar, a spus Putin, robinetele ar fi închise și Europa ar rămâne fără provizii rusești. Ceea ce unii credeau că este o amenințare inactivă a devenit realitate miercuri, când Polonia și Bulgaria și-au văzut aprovizionarea Gazprom oprită.
Un înalt oficial al Uniunii Europene a avertizat joi că UE va considera orice companie energetică care deschide un cont la Gazprombank în ruble drept o încălcare a sancțiunilor care au fost impuse Rusiei. Chiar dacă Rusia a cerut plăți în ruble pentru gazul său, sistemul de plăți pe care l-a propus ar prevedea utilizarea conturilor la Gazprombank, o instituție stabilită în Elveția, care ar transforma plățile efectuate din euro sau dolari în ruble. Acest lucru oferă o posibilă breșă pe care unele țări ar putea încerca să o folosească pentru a continua să cumpere gaz rusesc, în ciuda sancțiunilor occidentale.
Europa primește aproximativ 40% din gazul său din Rusia, plătind între 200 și 800 de milioane de euro pe zi până în acest an. În prezent, aproape toate contractele de cumpărare de gaze rusești sunt exprimate în euro sau dolari SUA, potrivit companiei de consultanță Rystad Energy. Plățile în ruble ar aduce beneficii economiei ruse și ar consolida moneda acesteia.
Uniper a declarat miercuri că consideră că fluxurile de gaze rusești în Germania sunt sigure deocamdată, în ciuda opririi livrărilor către Polonia și Bulgaria, deoarece volumele de tranzit către alte țări nu vor fi afectate, a declarat principalul importator de gaz rusesc al Germaniei. Între timp, grupul energetic austriac OMV, unul dintre cei mai mari importatori de gaz rusesc și cu sediul la Viena, se pregătește acum să deschidă conturi în ruble la Gazprombank.
Guvernul Austriei a răspuns miercuri că livrările rusești de gaze naturale în țară au continuat fără restricții și că nu există niciun indiciu că se va schimba, în timp ce se chinuia să găsească surse alternative. Un purtător de cuvânt al OMV a declarat că compania lucrează la o soluție conformă cu sancțiunile.
Eni din Italia, un alt client mare al Gazprom, își evaluează opțiunile. Compania susținută de guvernul italian are timp până la sfârșitul lunii mai, când urmează să efectueze următoarea plată pentru proviziile rusești, pentru a efectua un apel final. Slovacia, care este, de asemenea, puternic dependentă de gazul rusesc, a sugerat anterior că ar putea fi forțată să respecte cerințele de a plăti în ruble.
Decizia Rusiei de a tăia Polonia și Bulgaria a stârnit temeri că Kremlinul ar putea viza următoarele țări, precum Italia, Germania și Austria. Mai multe țări au întocmit planuri de raționalizare a aprovizionării, ceea ce ar putea determina marile companii din industrie și marii producători să sisteze activitățile pentru a raționaliza gazul pentru locuințe și pentru a preveni întreruperile de curent.
Mișcarea Rusiei obligă guvernele din întreaga Europă să accelereze trecerea la surse de aprovizionare alternative. Oficialii occidentali spun că acesta va reprezinta un eșec strategic major pentru Moscova.