
Cultura autohtonă se împletește cu tendințele vestice și practicile străine de business, confirmând poziția județului drept una dintre cele mai atractive destinații pentru mediul de afaceri. Investitorii, studenții și turiștii străini sunt atrași de județul Timiș grație patrimoniului său cultural, avantajelor teritoriale și a performanțelor socio-economice. Anul acesta, Timișoara a preluat titlul de Capitală Europeană a Culturii, alături de Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria), poziționând județul pe harta culturală europeană și crescând interesul străinilor pentru turismul românesc. Orașul, care îmbină mai multe religii, culturi și naționalități și are printre cele mai multe clădiri istorice din România, își continuă ascensiunea.
Dincolo de cultura sa bogată, businessul se face pe cifre, iar investitorii străini nu sunt atrași (doar) de frumusețe. Cu aproape 17.500 de afaceri cu capital străin, Timiș este motorul socio-economic al regiunii. Cele mai mari companii care activează în județ au capital străin, printre care regăsim lanțul de supermarketuri Profi, deținut de fondul de investiții Mid Europa Partners, grupul german Continental, dar și producătorul de componente auto Hella România, subsidiara locală a concernului german Hella. Hella România a ajuns anul acesta la 5.300 de angajaţi și a anunțat că își va extinde fabricile din Ghiroda şi Lugoj.
Vezi aici #Topul celor mai bune orașe din România pentru business în 2023
Timiș se află, de asemenea, și pe lista celor mai bine cotate destinaţii privind investiţiile imobiliare pentru 2023, în afara Bucureştiului. Potrivit unui studiu realizat de Romania Property Club, valoarea totală a investiţiilor imobiliare planificate anul acesta de investitorii activi în marile centre regionale ale României se situează între 700 de milioane de euro şi 1,2 miliarde de euro, iar Timișoara este una dintre aceste destinații atractive. Estimările se bazează, desigur, pe istoria sectorului imobiliar în județ, unde activează mari dezvoltatori imobiliari și unde au fost marcate tranzacții importante de-a lungul timpului. De exemplu, arată JLL Romania, Timişoara a înregistrat anul trecut cea mai mare pondere din totalul de tranzacţii de închiriere de birouri în oraşele regionale.
Privind performanțele economice, județul a înregistrat în 2022 un Produs Intern Brut în valoare de 64,6 miliarde de lei, iar Comisia de Strategie și Prognoză estimează ca în 2026 valoarea va ajunge la 92,8 miliarde de lei. Cât pentru forța de muncă, o piață stabilă în vestul României, salariul mediu net este de 4.303 lei, cu perspective de a ajunge la 6.256 lei în 2026, iar rata șomajului 0,8% în 2022 – a doua cea mai scăzută, după Ilfov.
În ceea ce privește infrastructura, județul reprezintă principala legătură către partea apuseană a continentului, datorită conexiunii excelente cu coridoarele paneuropene. Timiș reprezintă un nod-cheie de transport rutier, feroviar și aerian, prin aeroportul Internațional „Traian Vuia”, punct de tranzit pentru 1,2 milioane de pasageri în 2022. Recent, Ministerul Transporturilor și Consiliul Județean Timiș au semnat un protocol pentru proiectarea unui drum modern cu patru benzi între Autostrada A1 și Aeroportul Internațional „Traian Vuia”. De asemenea, guvernul a aprobat și o investiție de aproximativ 400 de milioane de lei pentru legătura feroviară între Gara de Est din Timişoara şi aeroport.
Perspectivele se arată pozitive pentru județul din vestul țării, unul dintre cele mai importante hub-uri de afaceri, un centru universitar puternic și „casa” mai multor corporații care au văzut un potențial aparte.
loc 2
Timiș
Regiune de dezvoltare: Vest
Populație județ după domiciliu: 760.520
Industrii: auto, electronică, IT, petrochimie
PIB (mld. lei): 64,6
Stoc investiții străine directe 1 ian. 2022 (mil. lei): 7.662
Salariu mediu net lunar 2022 (lei): 4.303
Șomaj la sfârșitul anului 2022 (%): 0,8
Cifra de afaceri (mld. lei): 85,6
Profit net (mld. lei): 7,6