
Inima mediului de afaceri românesc continuă să marcheze performanțe economice, însă ce mai urmează pentru capitala României?
Plasarea Bucureștiului pe primul loc în clasamentul celor mai atractive destinații pentru business nu este o surpriză. Bucureștiul este zona cu cea mai mare deschidere internațională, este nucleul politicii românești și destinația celor mai mulți investitori străini. Peste 147.500 de companii activează în Capitală, cu o cifră de afaceri cumulată de peste 699 de miliarde de lei și un profit net de peste 63,9 miliarde de lei, transformând regiunea într-un hub de oportunități pentru oamenii de afaceri din România și de peste hotare, dar și pentru studenții la început de drum.
Tineri din toată țara vin în universitățile bucureștene, bazele forței de muncă de mâine și animă cartierele Pipera, Grozăvești sau Floreasca, unde se află sediile multinaționalelor. Bucureștiul domină domeniul imobiliar pe toate verticalele, iar anul trecut s-a dovedit, din nou, a fi cea mai atractivă zonă a pieţei imobiliare din România. Potrivit datelor din piață, Capitala a generat aproape 70% din volumul total de investiţii din anii precedenţi și, conform Agenției Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în Bucureşti au avut loc aproximativ 143.000 de tranzacţii imobiliare, în creştere cu 16% faţă de 2021 – o valoare-record pentru Bucureşti.
Vezi aici #Topul celor mai bune orașe din România pentru business în 2023
Cu atât de multe spații de birouri, marile companii internaționale dispun de o ofertă diversificată – un punct bonus pentru Capitală, care reprezintă, de mai bine de un deceniu, principala destinație a investițiilor străine în România. În primele 11 luni ale anului trecut, fluxul net de investiții străine directe a fost de 10,2 miliarde de euro, potrivit Băncii Naționale a României, iar regiunea București – Ilfov a atras 62,5% din acest total. Cei mai mari investitori străini în România sunt Germania, Austria, Franța, Italia și SUA. Apetitul investitorilor pentru această zonă, pe lângă motivele evidente, poate fi dat și de infrastructură și conectivitatea rutieră. Bucureștiul reprezintă punctul de legătură a trei autostrăzi, iar regiunea are cea mai mare densitate de căi ferate din România. De asemenea, este deservit de Aeroportul „Henri Coandă”, loc de tranzit pentru aproape 12,6 milioane de pasageri în 2022.
În pofida aspectelor pozitive, ies la iveală câteva puncte slabe despre care continuăm să scriem și anul acesta. Problemele se leagă, bineînțeles, tot de infrastructură – respectiv de fluidizarea traficului și demararea unor proiecte eficiente. Pe lângă mașinile personale ale locuitorilor și ale navetiștilor, Capitala dispune de o rețea puternică de ridesharing și carsharing, cu jucători globali importanți prezenți pe piață: Uber, Bolt și firme de taximetrie, precum și companii de închiriere de trotinete electrice. Pe străzile bucureștene mai regăsim și companii care oferă spre închiriere maşini electrice prin intermediul unor aplicații mobile. Dar pentru a evita traficul greu, un număr din ce în ce mai ridicat de persoane aleg să circule cu trotinete și biciclete electrice închiriate în regim self-service. Soluții au fost găsite din partea companiilor private, însă Bucureștiul are nevoie de inițiative noi, smart, care să rezolve problemele existente. Vestea bună este că proiecte de dezvoltare există, iar potrivit raportului realizat de Vegacomp Consulting anul trecut, Bucureștiul, luând în calcul cumulat primăriile de sector și Primăria Generală a Capitalei, ocupă detașat primul loc la nivel național, cu 115 proiecte. Tratând defalcat primăriile Capitalei, topul orașelor inteligente este condus de Cluj-Napoca (63), Iași (56) și București / Primăria Municipiului București (54).
Probleme se remarcă și pe partea infrastructurii energetice, când în iernile grele zeci de mii de locuințe rămân fără apă caldă ori căldură. Vestea bună? Anul acesta, Electrocentrale București SA (ELCEN), principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din București, a ieșit din insolvență. După cinci ani de dificultăți financiare, ELCEN poate demara acum proiecte majore de investiții, precum construcția unor centrale termoelectrice noi în cogenerare de înaltă eficiență, și poate accesa fonduri europene nerambursabile sau diverse surse de finanțare pentru a-şi eficientiza CET-urile pe care le deține.
Privind din exterior, pentru cele peste două milioane de locuitori, cel mai recent clasament realizat de portalul Numbeo plasează București pe locul 71 din cele 88 de orașe europene analizate în clasament în ceea ce privește calitatea vieții. La nivel mondial, este pe locul 174 din 242, depășind capitale precum Roma (Italia) sau Atena (Grecia). Analiza a luat în considerare 255 de orașe din întreaga lume, printre care şi câteva din România, și ține cont de factori precum salariile, costul real al vieții, prețurile, puterea reală de cumpărare, siguranța şi sănătatea oamenilor, poluarea sau traficul.
loc 1
București
Regiune de dezvoltare: București-Ilfov
Populație județ după domiciliu: 2.164.506
Industrii: industrie, comerț, servicii, construcții
PIB (mld. lei): 345,4
Stoc investiții străine directe 1 ian. 2022 (mil. lei): 91.741
Salariu mediu net lunar 2022 (lei): 5.286
Șomaj la sfârșitul anului 2022 (%): 1,1
Cifra de afaceri (mld. lei): 699,2
Profit net (mld. lei): 64,0