FacebookTwitterLinkedIn

Raportul anual al EIU oferă un clasament al celor mai bune locuri din lume în care să locuiești – 173 de orașe împărțite în cinci categorii mari și clasate în funcție de stabilitate, sănătate, cultură și mediu, educație și infrastructură. 

În general, 2022 a înregistrat o creștere bruscă a indicelui de trai, după doi ani dominați de restricțiile Covid-19, care au înregistrat o scădere a calității vieții la nivel global. În acest an s-au îmbunătățit scorurile pentru cultură și mediu, asistență medicală și educație pe fondul reducerii restricțiilor legate de Covid-19, deși scorul mediu global rămâne sub nivelurile de dinainte de pandemie.

Calgary, Canada

Războiul în curs din Ucraina a afectat situația multor orașe din Europa de Est, riscurile geopolitice afectând în mod dramatic scorurile de stabilitate în regiune.

Dacă ne uităm la primele zece poziții, este clar că Europa de Vest și Canada sunt regiunile dominante, Osaka în Japonia fiind singura metropolă asiatică, fără nicio intrare din America de Sud sau Africa. Niciun oraș din SUA sau Marea Britanie nu se află în top zece. 

Top 10 poziții:

  1. Viena, Austria
  2. Copenhaga, Danemarca
  3. Zurich, Elveția 
  4. Calgary, Canada
  5. Vancouver, Canada
  6. Geneva, Elveția
  7. Frankfurt, Germania
  8. Toronto, Canada
  9. Amsterdam, Olanda
  10. Osaka, Japonia, la egalitate cu Melbourne, Australia

Cu toate că pandemia a făcut pași înapoi, a apărut o nouă amenințare la adresa traiului de zi cu zi, odată cu invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie 2022. De aceea, Kievul a fost exclus din clasament, iar capitala Rusiei, Moscova a scăzut cu 15 poziții, în timp ce Sankt Petersburg cu 13. Alte orașe din estul Europei, precum Varșovia (Polonia) și Budapesta (Ungaria), și-au văzut scorurile de stabilitate pe un trend negativ, pe fondul creșterii tensiunilor diplomatice.