FacebookTwitterLinkedIn

Una dintre cele mai așteptate inaugurări de anul trecut din industria ospitalității newyorkeze a fost aceea a hotelului Aman, deținut de omul de afaceri rus Vladislav Doronin.

În vârstă de 60 de ani, Vladislav Doronin este un personaj deopotrivă pitoresc și pragmatic. Proprietarul unei companii de dezvoltare imobiliară care construiește cu precădere în New York și Miami (anul acesta va inaugura, în Miami, Missoni Baia, primul proiect rezidențial al reputatei case de modă italiene), Doronin a divorțat după 21 de ani de căsnicie, după care a avut o relație de cinci ani cu super-modelul Naomi Campbell. Actuala sa parteneră, Kristina Romanova, are 28 de ani și este tot un fost model.

Omul de afaceri rus cu cetățenie suedeză (a emigrat din Rusia în Elveția în 1985) este proprietarul lanțului hotelier de lux Aman Resorts, pe care l-a preluat în 2015. Printre cele 35 de locații Aman deținute de Doronin în lumea întreagă se numără Amanzoe, în Grecia, unde Netflix a filmat Glass Onion, cu Edward Norton și Daniel Craig, și noua perlă a coroanei, hotelul Aman din New York.   

Acesta a fost inaugurat în august anul trecut, deși Bloomberg scrie că, la acea dată, hotelul era gata doar pe jumătate. Amplasat în Crown Building, o clădire venerabilă de la intersecția bulevardelor East 57th și Fifth Avenue, hotelul are 83 de apartamente care pot fi închiriate în regim hotelier sau rezidențial.

Aman Suite
Aman Suite
Fifth Avenue Suite
Premier Sanctuary Suite
Premier Suite

Tarifele pentru un apartament de 100 de metri pătrați pornesc de la 2.400 de dolari pe noapte. Camerele nu sunt doar spațioase, ci și înalte, măsurând trei metri. Fiecare apartament este dotat cu șemineu, baie cu cadă, podea încălzită și duș cu aburi. Culorile și designul interior sunt de inspirație japoneză – la fel și panourile culisante  care pot adăuga dormitorului o notă suplimentară de intimitate.

O atenție specială a fost acordată insonorizării. Hotelul se află în centrul New York-ului, la intersecția a două artere foarte circulate. Cu toate acestea, nivelul de zgomot în camere este de 9 decibeli (o șoaptă are 25 de decibeli.)

Lounge Bar

La data inaugurării, clienții care doreau să devină membri ai exclusivului Club Aman puteau achita un preț preferențial de 100.000 de dolari. Între timp, suma s-a dublat, ei adăugându-i-se o taxă anuală de 15.000 de dolari. Pentru a încheia cu cifrele, reamenajarea clădirii (care a fost primul sediul al Muzeului de Artă din New York, între 1929 și 1932) a costat 300 de milioane de dolari. Cu tot cu achiziția clădirii, costurile proiectului s-au ridicat la aproape 1,5 miliarde de dolari.

De amenajarea interioară s-a ocupat arhitectul Jean-Michel Gathy, care este autorul decorului la alte opt resorturi Aman, inclusiv cel din Sveti Stefan, Croația.

Zona de cazare ocupă doar șase din cele 24 de etaje ale clădirii, alte trei fiind destinate centrului de wellness, dotat cu spații pentru crioterapie și o piscină interioară. Spa-ul găzduiește două spa-uri private, amenajate ca două apartamente – cu dormitor și living sau dining room -, unde un cuplu sau un grup restrâns poate petrece o zi întreagă, timp pentru care prețul este de 8.500 de dolari (sunt incluse meniul a la carte și serviciile de masaj).

Desfășurat pe o suprafață de aproape 2400 de metri pătrați, centrul de wellness este accesibil și clienților care nu sunt membri ai Clubului Aman și nu sunt cazați în hotel. Pentru aceștia, prețul pentru două ore la spa pornește de la 785 de dolari.

Același regim au și restaurantele hotelului, Arva (italian) și Nama (japonez), amplasate la etajul 14, pe o terasă cu fântâni și acoperiș retractabil.