FacebookTwitterLinkedIn

Fie că proiectează un hotel de la zero, fie că le adaugă acel quelque chose care face diferența între frumos și spectaculos (cum ar fi piscina de pe acoperișul hotelului Marina Bay Sands din Singapore), Jean Michel Gathy se declară mulțumit când creațiile sale… dansează – acesta fiind modul său plastic de a descrie acel punct în care peisajul, arhitectura și designul interior se află în deplină armonie.

V-ați stabilit cartierul general în Kuala Lumpur cu mult timp înainte ca Asia să devină forța economică de astăzi. Ce v-a atras în mod specific la Kuala Lumpur?

Locuiesc în Asia de 33 de ani și de 20 în Malaezia. Îmi place aici, cred că a fost și este un loc bogat în oportunități. Este o țară extraordinară, sunt convins că este statul cel mai ospitalier din lume, cu un foarte interesant mix de rase care nu lasă pe nimeni să simtă că e strain.

Se vorbește despre dvs. ca despre un starhitect, un arhitect-vedetă. Ce părere aveți despre această noțiune?

Eu desenez cu sufletul și probabil că stilul meu este cel charismatic. Nu e o desfășurare a ego-ului, nu mă număr printre arhitecții care creează pentru ei înșiși. Eu desenez elemente care alcătuiesc o compoziție cu efect dramatic. Creez zone largi și spectaculoase, pe care le opun zonelor intime, deci spațiul este într-o permanentă dinamică. În al doilea rând, desenez pentru senzația pe care o obțin. Vreau ca fiecare colțișor al hotelului să fie confortabil, să fie pe placul clienților într-atât încât să-i determine să revină. Uneori, oamenii nu știu ce le place sau de ce, dar dacă intră într-un hotel și se simt bine, știu că am reușit. Dacă ar fi să exprim într-un singur cuvânt ce înseamnă pentru mine un hotel bun, acela ar fi confort.

Care credeți că sunt ingredientele care fac ca munca dvs. să fie unică?

Geometria este fundamentală în compoziția arhitectonică pentru că mintea umană este programată să o placă. Creierului nostru îi plac obiectele echilibrate, cu logică între proporții și elementele care le compun; geometria ar trebui să ghideze designul și să fie dublată de iluminare, care să o pună în valoare. Lumina evidențiază geometria prin crearea de umbre. La fel se întâmplă, de exemplu, atunci când admirăm o priveliște – ne place mai mult la apus datorită umbrelor pe care le proiectează soarele. Desenez astfel încât lumina să danseze cu arhitectura.

Multor artiști celebri, fie ei scriitori, cântăreți, pictori sau compozitori, li se întâmplă să sufere de lipsă de inspirație. Vi s-a întâmplat vreodată să rămâneți în pană de idei?

Niciodată. Călătoresc foarte mult, acest lucru îmi ocupă o mare parte din timp, dar îmi și dă ocazia să observ și să fiu curios în privința a tot ceea ce mă înconjoară. În acest fel, în subconștientul meu se acumulează o bibliotecă de idei pe care mai apoi le folosesc în munca mea și mă ajută să rămân în priză și să fiu inovativ. Nu e vorba despre un loc anume, e vorba, pur și simplu, despre faptul că, atunci când călătorești, mintea îți este permanent provocată de tot ce se întâmplă în jur; și nu este vorba nici despre o destinație anume, important este să călătorești. Nu contează unde sunt, fiecare țară are mereu de oferit ceva nou, care să mă inspire.

Care a fost cel mai dificil moment al carierei dvs. și cum l-ați depășit?

Fiecare proiect are dificultățile lui. Misiunea mea este să transpun o idee, un desen în realitate, ținând cont de parametri precum timp, bani, aspecte legale, destinația spațiului, beneficiarii lui etc. Prin urmare, fiecare proiect poate fi în egală măsură provocator și plăcut. Am fost foarte atașat de fiecare proiect în parte cât timp am lucrat la el, și la fiecare am apreciat diverse elemente pe care însă nu le pot dezvălui din cauza clauzelor contractuale.

Dar numele unui arhitect pe care îl admirați mi-l puteți dezvălui?

Aș putea spune că cel mai mult m-a inspirat creația unui arhitect srilankez, Geoffrey Bawa. El a făcut cunoscut acel stil denumit arhitectură tropicală, pe care îl puteți admira la Aman Resorts. Îmi place filosofia acelui design, iar cel care mi-a facilitat accesul la ea a fost Adrian Zecha, care este un fan absolut al lui Bawa (Adrian Zecha este cofondator al lanțurilor hoteliere Regent și Aman Resorts – n.r.). Zecha a fost mentorul meu din punct de vedere profesional, dar filosofic am fost inspirat de Bawa.

Un hotel care vă place atât de mult încât v-ați dorit să-l fi proiectat dvs.

Există mereu proiecte de vis acolo, undeva, însă ambiția mea acum este să îmbunătățesc continuu activitatea biroului nostru de arhitectură, să fiu un model profesional și să ofer echipei mele un viitor confortabil și sigur.

Am citit un interviu în care spuneați că v-ar plăcea să construiți un hotel în Antarctica. Mă întrebam dacă vă place ca munca dvs. să fie cumva la discreția naturii – adică o clădire să reziste atât timp cât îngăduie natura. Și cum vedeți relația dintre proiectele dvs. și natură.

Aș zice că munca mea depinde cel mai mult de cerințele clientului și de locul unde este amplasat proiectul. Întâi mă uit la spațiu, îl evaluez din punct de vedere fizic, apoi analizez împrejurimile din punct de vedere social și al încărcăturii culturale fiindcă, de obicei, construim într-o destinație turistică. Să faci un hotel spectaculos înseamnă să faci astfel încât peisajul, arhitectura și decorul interior să danseze armonios. Când reușești acest lucru, chimia între aceste trei elemente este, pur și simplu, minunată. Utilizarea culorilor este un factor important și un element de forță atunci când vrei să dai o atmosferă aparte unei camere.  Culoarea are un efect uriaș și imediat asupra atmosferei și este important să reușești să păstrezi o continuitate din această perspectivă în tot proiectul. Culoarea, folosită inteligent, poate deveni elementul călăuzitor al inspirației.

Cum credeți că va arăta turismul după pandemie?

Pandemia este temporară și va trece. Trebuie să continuăm să ne gândim la viitor și să luăm acele măsuri care, pe de o parte, să reducă efectele dăunătoare pe termen lung ale coronavirusului și, pe de altă parte, să ajute economia să-și revină cât mai repede. Pe măsură ce impactul virusului se diminuează și lumea începe din nou să călătorească, este crucial ca hotelurile să acționeze într-o manieră proactivă prin gestionarea eficientă a tarifelor și folosirea unor oferte comerciale care să maximizeze veniturile.

Ce vă face să mergeți înainte? Ce vă place cel mai mult din ceea ce faceți?

Sunt două tipuri de arhitecți. Cei tehnici, cărora le plac detaliile construcției, cunosc pe de rost aspectele tehnice, legile, codurile și reglementările – ei sunt cei care înalță zgârie-norii. Și mai sunt arhitecții-designeri, cărora le place partea creativă a unui proiect – printre aceștia mă număr și eu. Creativitatea înseamnă emoție. Vreau să proiectez ceva care să-mi permită să-mi exprim creativitatea, să combin arhitectura, designul de interior și integrarea în peisaj. Ce îmi doresc este ca toate aceste elemente să danseze împreună. Vreau creativitate holistică.

Chestionar rapid

Vacanța de vis.

Pentru mine, călătoria de vis este safariul. Am mers cu familia în peste 50 de safari în Kenya, Africa de Sud, Zambia, Tanzania, am fost și în India, să vedem tigrii. Locul meu favorit este delta fluviului Okavango, din Botswana. Chief’s Camp nu e cel mai confortabil loc unde să te cazezi, dar acolo contează mai mult că ești în armonie cu natura.

O plăcere vinovată.

În fiecare zi fac schițe, desenez și redesenez încontinuu. Lucrez 18 ore zilnic, sunt un maniac. Nu mă opresc niciodată, nu pot, sunt îndrăgostit de munca mea.

Un hobby.

Îmi place să studiez hărți. Analizez cele mai mărunte detalii ale unei hărți sau ale unui atlas. Într-un fel, estetica și creativitatea călătoriilor s-au lipit de mine și m-au format.

Desenați de mână sau vă ajutați cu programe de computer?

Desenez de mână. Mi se pare că schițele făcute de mână mă ajută să înțeleg mai bine și să mă conectez mai profund cu fiecare proiect la care lucrez. Designul este o artă și arta înseamnă emoție și urmarea instinctelor. Nu desenez repede – creația, proiectarea îmi iau ceva timp. Dar schițele făcute de mână sunt o expresie a conexiunii mele imediate cu proiectul.