FacebookTwitterLinkedIn

O casă de licitații din SUA scoate la vânzare un ceas de aur, marca Andreas Huber, despre care se crede că ar fi fost primit cadou de Adolf Hitler pe 20 aprilie 1933, cu ocazia împlinirii a 44 de ani.

Alexander Historical Auctions, o casă de licitații din Maryland, SUA, specializată în comercializarea obiectelor cu semnificație istorică, susține că proveniența ceasului a fost verificată de unii dintre cei mai reputați producători de ceasuri din lume și de câțiva istorici militari, cu toții ajungând la concluzia că obiectul este autentic și că i-a aparținut într-adevăr lui Adolf Hitler.

Ceasul va fi scos la licitație în Maryland, SUA, pe 28 iulie, prețul estimativ situându-se între 2 și 4 milioane de dolari.

Pe carcasa spate ceasul are inscripționat vulturul nazist și svastika. Aceasta din urmă este înconjurată de trei serii de cifre: 20.4.89, 30.1.33, 5.3.33.

Prima, 20.4.89, corespunde zilei în care Adolf Hitler s-a născut în Braunau Am Inn, Austria. A doua este data la care Hitler, șeful NSDAP (Partidul Național-Socialist) a fost numit cancelar al Germaniei, feldmareșalul Paul Von Hindenburg solicitând-i să formeze un nou guvern. În fine, cea de-a treia dată, 5 martie 1933, marchează victoria lui Hitler în alegerile din Germania și accesul său neîngrădit către puterea deplină.

Mecanismul a fost fabricat de Jaeger LeCoultre, care susține însă că nu are în registrele sale documente care să demonstreze că a produs acest ceas. Cât despre eventualele documente de la Andreas Huber, acestea nu mai există întrucât fabrica acestuia din München a ars în urma unui bombardament de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Fondată în 1856, compania Andreas Huber devenea, începând cu 1912, furnizorul oficial de ceasuri al Curții Regale a Bavariei. Huber era ceasul favorit al ofițerilor germani, brandul extinzându-și rețeaua între 1913 și 1920 cu magazine în Berlin, Düsseldorf și Nürnberg. Compania a furnizat ceasuri pentru sistemul public de transport din marile orașe ale Germaniei, pentru câteva prestigioase competiții automobilistice și pentru Olimpiada de iarnă din 1936.

Ceasul reversibil Andreas Huber a fost găsit de un soldat francez care și l-a însușit ca „pradă de război.” Sergentul Robert Mignot și aproximativ 30 dintre camarazii săi din Regimentul de Marș din Ciad, o unitate din Armata a Doua de Blindate condusă de generalul Philippe Leclerc, au ajuns la Berghof vineri, 4 mai 1945, cu puțin înaintea trupelor americane din Divizia a Treia Blindate.

Soldații francezi au pătruns în așa-numitul Cuib al Vulturului, abandonat de trupele germane, și au descoperit vastul sistem de tuneluri și buncărele de sub clădire. Probabil aici a fost găsit ceasul, întrucât, spun reprezentanții casei de licitații, francezii au avut timp suficient să adune diverse obiecte drept pradă de război, numărul și cantitatea acestora fiind limitate doar de capacitatea de transport a fiecăruia.

Sergentul Mignot s-a întors în Franța cu ceasul pe care i l-a vândut mai târziu vărului său, bunicul actualului vânzător. Ceasul a rămas în posesia familiei Mignot și nu a mai fost niciodată pus în vânzare până acum.

Adolf Hitler, Kehlsteinhaus (Cuibul Vulturului)

În cadrul Licitației de vară de Efecte Militare și Autografe, organizată de Alexander Historical Auction pe 28 iulie, pe lângă ceasul lui Adolf Hitler vor fi oferite și alte obiecte care i-au aparținut teribilului dictator. Între acestea, câteva acuarele, dar și ultimul său mesaj către poporul german, cunoscut sub titlul „Voi rămâne în Berlin…”