FacebookTwitterLinkedIn

Hidrocentrala de la Porțile de Fier 1, cea mai mare din România, va funcționa la capacitate redusă până la sfârșitul anului, din cauza unor defecțiuni la unul dintre hidroagregate. Potrivit unor surse citate de Economica, dacă problemele nu vor putea fi rezolvate rapid, va fi nevoie  de o intervenție mai amplă, care va presupune oprirea producției respectivei unități hidroelectrice.

În plus, agregatele hidrocentralei de pe Dunăre sunt aproape de finalul ciclului de viață, după ce au fost modernizate, finalul anilor ’90, de compania Andritz, cu care Hidroelectrica a este în litigiu din această cauză.

Contractul pentru modernizarea centralei de la Porţile de Fier I a fost atribuit, prin încredinţare directă, pentru 150 de milioane de dolari. Modernizarea de la Porțile de Fier 1 presupunea creșterea capacității de producere a energiei a fiecărui hidroagregat, dar, imediat după finalizarea lucrărilor de modernizare, acestea au început să aibă probleme tehnice.

Hidrocentrala de la Porțile de Fier este cea mai mare din România, și produce anual, cu cele șase grupuri de câte 194 MW fiecare, aproximativ  5,2 TWh de energie electrică.