Europenii își doresc de la factorii de decizie din Bruxelles o infrastructură de transport mai bună și mai ieftină, mai multe piste de biciclete și stimulente financiare pentru tracerea la surse ecologice de energie, dar și o agricultură mai ecologică.
În perioada noiembrie 2021 – martie 2022, cetățenii europeni au avut ocazia să dezbată trei dintre cele mai importante subiecte abordate de Pactul European pentru Climă, respectiv mobilitatea nepoluantă, energia ecologică și echitabilă și alimentația și consumul durabile).
Pactul European pentru Climă este o inițiativă a UE care invită cetățenii, comunitățile și organizațiile să participe la acțiuni de combatere a schimbărilor climatice și să construiască o Europă mai ecologică. Dezbaterile s-au derulat în 26 dintre statlele membre ale UE, cu excepția Luxemburgului.
Din dezbateri a reieșit că europenii își doresc o infrastructură mai bună și prețuri mai mici de transport. Cetățenii au solicitat factorillor de decizie europeni un transport public urban accesibil, în special în zonele rurale, piste de biciclete mai bine dezvoltate și mai multe zone pietonale. O altă doleanță este ca modurile de transport durabile (cum ar fi vehiculele electrice) să devină mai accesibile pe distanțe scurte.
Totodată, europenii doresc o rețea feroviară europeană mai bine dezvoltată și integrată, inclusiv trenuri de noapte și prețuri accesibile pentru biletele de tren.
În ceea ce privește consumul de energie la domiciliu, europenii doresc ca trecerea la surse de energie mai ecologice, cum ar fi panourile solare și pompele de căldură, să fie mai ieftină.
Mulți cetățeni solicită, de asemenea, stimulente mai mari pentru economisirea energiei, producția descentralizată de energie la nivel local, dar și compensații financiare pentru regiunile și persoanele cele mai afectate de tranziția energetică.
“Subvențiile publice pentru producția de energie ecologică, utilizarea energiei și renovarea gospodăriilor și a întreprinderilor sunt, de asemenea, o idee populară”, se arată în raportul Pactului European pentru Climă.
De asemenea, europenii au cerut ca agricultorii să folosească mai puține îngrășăminte și pesticide, iar risipa alimentară să fie combătută prin obligatativitatea reciclării sau donării alimentelor neconsumate.