FacebookTwitterLinkedIn

Silicon Valley Bank s-a prăbușit în mod spectaculos vineri, la doar câteva zile după ce a anunțat pierderi mari, eșuând în încercările de a obține finanțare sau de a căuta un cumpărător și creând cel mai mare faliment bancar din Statele Unite de la Marea Recesiune, scrie Forbes.

Silicon Valley Bank, cu sediul în California, a fost închisă vineri dimineață de către autoritatea de reglementare în domeniul financiar din acest stat, a anunțat Autoritatea Federală de Asigurare a Depozitelor, devenind astfel cea mai mare bancă intrată în faliment de la criza financiară din 2008.

Decizia a venit la capătul unor zile tumultoase pentru SVB – un finanțator al startup-urilor din domeniul tehnologiei – după ce miercuri a anunțat că a vândut titluri de valoare în valoare de 21 de miliarde de dolari, cu o pierdere de 1,8 miliarde de dolari, și că va încerca să atragă capital de 2,25 miliarde de dolari (a încercat să vândă 1,25 miliarde de dolari în acțiuni ordinare și 500 de milioane de dolari în acțiuni preferențiale convertibile și a anunțat un acord cu General Atlantic pentru a vinde alte 500 de milioane de dolari în acțiuni ordinare, în funcție de încheierea celeilalte oferte de acțiuni ordinare).

Acțiunile companiei-mamă SVB Financial au fost oprite de la tranzacționare vineri dimineață, după ce au scăzut cu 64% în tranzacțiile de dinaintea ședinței de tranzacționare, după un declin de 60% în ziua de joi, când investitorii și-au vândut rapid participațiile.

Pe fondul îngrijorărilor legate de stabilitatea băncii, unele fonduri de capital de risc, inclusiv Founders Fund al lui Peter Thiel, au sfătuit companiile din portofoliu să retragă banii de la SVB.

Directorul general Greg Becker le-a spus clienților băncii să “rămână calmi” și a precizat că banca are “lichidități abundente” în timpul unei conferințe telefonice de joi.

SVB Financial a fost în discuții pentru a fi vândută după ce încercările de a strânge capital au eșuat, potrivit CNBC, deși planurile de a găsi un cumpărător au fost abandonate.

FDIC a creat National Bank of Santa Clara pentru a proteja deponenții asigurați, care vor avea acces la depozitele lor asigurate cel târziu luni, 13 martie, a anunțat vineri FDIC.

Și alte bănci au fost afectate pe fondul falimentului SVB, în condițiile în care investitorii și analiștii urmăresc alte probleme similare cu cele cu care s-a confruntat SVB, precum First Republic Bank, ale cărei acțiuni au scăzut cu până la 52% în timpul tranzacționării preliminare – valoarea acțiunilor sale a scăzut cu 35% în ultima săptămână.

SVB a raportat active de 212 miliarde de dolari în trimestrul al patrulea din 2022, ceea ce înseamnă că a fost al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria Statelor Unite, după Washington Mutual, al cărui faliment din 2008 a avut loc în condițiile în care banca avea active de aproximativ 300 de miliarde de dolari.

Silicon Valley Bank se afla pe locul 16 în topul celor mai mari bănci din Statele Unite, în funcție de active, înainte de prăbușirea sa.

După ce industria de tehnologie a crescut în timpul pandemiei, clienții SVB au depus miliarde, ceea ce a dus banca de la 60 de miliarde de dolari în depozite totale la sfârșitul primului trimestru din 2020 la aproape 200 de miliarde de dolari doi ani mai târziu.

În timp ce depozitele intrau, SVB a investit în instrumente financiare precum titluri ale Trezoreriei SUA și titluri garantate cu ipoteci, dar pe măsură ce Rezerva Federală a început să crească ratele dobânzilor pentru a combate inflația, valoarea investițiilor SVB a scăzut.

Ratele mai mari ale dobânzilor au afectat, de asemenea, clienții SVB: Finanțarea start-up-urilor a început să se diminueze pe măsură ce strângerea de capital de risc a devenit mai costisitoare, ceea ce i-a determinat pe clienții săi să retragă fonduri.

Pe fondul valului de retrageri, SVB a vândut active (inclusiv obligațiuni care își pierduseră valoarea din cauza creșterii ratelor dobânzii), ceea ce a generat pierderi de 1,8 miliarde de dolari.

Falimentul de vineri al SVB și cel de miercuri al băncii specializate în criptomonede Silvergate a stârnit îngrijorări legate de riscul de contagiune și a atras comparații incomode cu Marea Recesiune.

Unii analiști sunt de acord că temerile legate de contagiune sunt exagerate, având în vedere “problemele punctuale ale fiecărei bănci în parte”, a declarat Ebrahim Poonawala, analist la Bank of America, deoarece SVB și Silvergate au operat în principal în industrii vulnerabile la creșterea ratelor dobânzilor (criptomonede, startup-uri și capital de risc), iar multe bănci au baze de clienți mult mai extinse.

Dar acțiunile unora dintre cele mai mari bănci din țară, inclusiv JPMorgan, Wells Fargo și Citigroup, au crescut vineri, după ce joi s-au prăbușit.