Cautare
, Forbes Staff

Servicii financiare |
|

CDR: Măsurile fiscal-bugetare anunțate de Guvern sunt inacceptabile

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că măsurile fiscal-bugetare anunțate de Guvern sunt inacceptabile și reprezintă simptomul unei fracturi între guvernanți și agenții economici, motiv pentru care solicită Executivului să nu adopte Ordonanța de Urgență.
082 dosar 18 macroeconomie

Astfel, CDR avertizează că măsurile anunțate de Guvern vor afecta semnificativ întreaga economie, precizând că acestea inflamează mediul de afaceri, mai ales în contextul în care numai în anul 2018 au fost aduse peste 200 de modificări Codului Fiscal.

”Nu este normal ca oamenii de afaceri, în loc să-și poată închide anul și să se pregătească pentru perioada următoare, să fie forțați într-un joc al zvonurilor din care să nu înțeleagă cum va arăta viitorul, mai ales că majoritatea companiilor și-au aprobat deja bugetele pentru 2019 cu luni de zile înainte. Mediul de afaceri așteptă ca Parlamentul abia astăzi să adopte o serie de amendamente la Codul Fiscal care au fost discutate timp de șase luni de zile și care creau mari probleme cum este nivelul de deductibilitate al dobânzilor sau regimul sponsorizărilor. În schimb, Guvernul a anunțat o Ordonanță de Urgență care aduce schimbări fundamentale multor sectoare de activitate și despre care Ministerul Finanțelor Publice nu a menționat absolut nimic de-a lungul întâlnirilor cu mediul de afaceri din acest an. Din punctul de vedere al CDR acest OUG nu îndeplinește minimele condiții constituționale”, afirmă reprezentanții CDR.

Reprezentanții CDR critică Guvernul și pentru faptul că acesta nu a consultat toate părțile interesate, din moment ce propunerile nu au fost transmise Consiliului Economic și Social, cu mai puțin de 48 de ore până când se dorește adoptarea lor.

”Nu putem să nu ne întrebăm cât de mult îi pasă de fapt Guvernului de opinia partenerilor sociali din sindicate, patronate și societatea civilă. De asemenea, considerăm extrem de periculoasă, nedemocratică și neproductivă blamarea unor întregi sectoare economice private pentru comportamentul, pretins a fi inadecvat, al unora dintre participanții implicați în aceste sectoare, precum și antagonizarea sectorului privat cu populația inactivă economic și cu sectorul serviciilor publice. La prima lectură și fără a intra în profunzimea acestor propuneri, putem observa că este vorba de modificări care vizează infrastructuri cheie ale unei economii cum sunt sectorul bancar, cel al telecomunicațiilor sau energetic. Acest măsuri nu au niciun fel de studiu de impact și multe dintre ele se vor transforma foarte rapid în creșteri de prețuri pentru consumatori. Unele dintre ele par a fi lipsite de logică, cum este propunerea de impozitare a băncilor în funcție de nivelul ROBOR care este un indicator al pieței și nicidecum unul stabilit în mod anticoncurențial de către instituțiile de credit. Altele par a fi lipsite de viziune, cum sunt modificările la Pilonul 2 care riscă să distrugă acest sistem esențial de economisire la scurt timp după ce Guvernul a anunțat creșteri ale pensiilor publice care vor pune o presiune masivă pe bugetul public al României în anii următori”, atrage atenția CDR.

CDR avertizează de câțiva ani de zile că dinamica cheltuielilor bugetare nu va permite menținerea în deficitul de 3% decât prin introducerea de noi taxe și impozite și iată că aceste previziuni se adeveresc. Mai mult, aceste noi taxe și impozite nu sunt rezultatul unei analize atente ci al unor calcule făcute în grabă. Așa cum s-a întâmplat și în trecut, toate aceste măsuri luate intempestiv, fără analiza de impact și fără consultare prealabilă, se vor dovedi contraproductive pentru economie, pentru cetățean și pentru România. În loc să destabilizeze economia prin măsuri introduse peste noapte, încurajăm Guvernul să colecteze taxele și impozitele datorate, iar aceasta să reprezinte măsura de echilibrare a bugetului.

”Pentru ca economia României să funcţioneze este nevoie de încredere. Fără acest sentiment nimic nu funcţionează în societate. E nevoie de încrederea populaţiei pentru a consuma şi de încrederea investitorilor pentru a se dezvolta. Metoda de a legifera prin OUG dată de azi pe mâine cu termen de implementare peste 10 zile, fără niciun fel de dialog real, studiu de impact, nu face altceva decât să distrugă şi ultima brumă de încredere care a mai rămas în societatea românească. Folosirea unor cuvinte precum lăcomie în dezbaterea publică şi mai ales într-o OUG nu face altceva decât să distrugă încrederea de care avem nevoie”, a afirmat Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț Româno-Germane.

Florin Jianu, președintele Confederației Patronale a IMM-urilor, susține că statul trebuie să se oprească din a transfera responsabilitatea faţă de mediul de afaceri, atrăgând atenția Guvernului că au fost adoptate peste 230 de modificări fiscale în anul 2018, aspect ce afectează puternic mediul de afaceri.

Avertismentul lansat de CDR vine în contextul în care ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat introducerea unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor în funcție de evoluția ROBOR, precum și un pachet de măsuri pentru companiile din energie, printre care se numără o contribuție de 3% din cifra de afaceri, plafonarea prețului gazelor naturale sau controlul prețurilor pe piața de electricitate. În plus, potrivit măsurilor anunțate, participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite.

Citește și Bursa de Valori București pierde într-o singură zi cât a acumulat în tot anul și își exprimă îngrijorarea față de schimbările planificate de Guvern

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii