FacebookTwitterLinkedIn

Aproximativ jumătate de milion de mp de spații logistice au fost închiriate în România în primul semestru al anului, potrivit raportului de piață Romania Market Outlook 2022, lansat de CBRE România. Activitatea totală de închiriere a fost cu 38% mai mare decât cea tranzacționată în aceeași perioadă a anului trecut.

Cu 483.000 mp în S1 2022, activitatea totală de închiriere este de peste cinci ori mai mare comparativ cu suprafața tranzacționată în primul semestru al anului 2018 și de trei ori mai mare față de prima jumătate a anului 2019. În comparație cu anul record 2020, când au fost închiriați aproape 1 mil. mp, activitatea totală de închiriere din prima jumătate a anului 2022 reprezintă 52% din totalul spațiilor închiriate în anul 2020.

În perioada analizată din 2022, cea mai mare suprafață preînchiriată, de aproape 88.000 mp, a fost în județul Prahova. Pe regiuni, un procent de 60% din totalul suprafeței închiriate a fost semnat în București, urmat de regiunea Sud (22%), Vest/Nord-Vest (16%) și regiunea Centrală a țării (3%).

Stocul total de spații industriale și logistice din România a depășit 6 milioane mp la sfârșitul primului semestru al anului 2022, cu încă 373.000 mp adăugați. Bucureștiul este piața lider, cu aproximativ 3 milioane mp de spații industriale și 48% din suprafața adăugată stocului total (180.000 mp). Capitala este urmată de regiunile Vest/Nord-Vest și Sud, cu 37% din totalul stocului modern.

Rata de neocupare din sectorul industrial și logistic își menține trendul descendent, atingând o medie de 3,1% în țară și 2,8% în București.

Alți 500.000 mp se vor adăuga stocului actual până la sfârșitul anului 2023. 87% din noile suprafețe vor fi în București și regiunea Vest/Nord-Vest, iar restul de 13% se va afla în regiunile Centru, Sud și Est/Nord-Est. În plus, încă 1 milioane mp sunt planificați spre livrare în România, suprafață care ar putea găzdui construcții de diferite dimensiuni cu posibilitate de extindere.

„Creșterea rapidă a stocului modern, cererea excepțională pentru închiriere menținută de doi ani și jumătate și interesul dezvoltatorilor din logistică de a acoperi noi zone din țară confirmă faptul că piața industrială a României reușește să se alinieze cu piețele mature din Europa Centrală și de Est. Rata scăzută de neocupare și noi proiecte importante aflate în derulare sunt indicatori de continuitate ai aceluiași ritm pe piața industrială”, spune Victor Răchită, Head of Industrial & Logistics în cadrul CBRE România.