FacebookTwitterLinkedIn

Stocul de birouri „verzi” este semnificativ mai mare în România decât oriunde altundeva în Europa, ținând cont că 70% dintre clădirile de birouri dețin certificări verzi și 85% din spațiile de lucru sunt calificate ca fiind sustenabile, spune o analiză a companiei de consultanță imobiliară CBRE. Cele mai recente rapoarte ale CBRE arată că, anul trecut, 88% din volumul total investițional din România a fost reprezentat de tranzacții cu clădiri de birouri certificate.

”Observăm o tendință clară în Europa: chiriașii sunt foarte interesați și dispuși să plătească o chirie mai mare pentru spații de birouri sustenabile. Procentul poate varia de la 10% la aproape 30% în orașe precum Copenhaga, Barcelona sau Amsterdam. În România, acest procent este la mijloc, situându-se la 16,5%, dar am înregistrat și cazuri cu un procent mai mare. Avem companii care s-au relocat din clădiri mai vechi în clădiri verzi din aceeași zonă a Bucureștiului, plătind cu 25% în plus pentru un nou birou premium: de la 11 euro/mp la 14,5 euro/mp net”, afirmă Luiza Moraru, Head of Property Management al CBRE, la conferința CEDER 2022, care s-a desfășurat astăzi.

Un factor cheie care determină creșterea cererii de chirii premium este retenția angajaților, potrivit unui studiu realizat recent la nivel european pe teme de ESG. 

Potrivit sondajului CBRE European Investors Intentions Survey (februarie 2022), 70% dintre respondenți au adoptat deja criteriile ESG, iar majoritatea investitorilor consideră că îmbunătățirile sunt esențiale pentru punerea în aplicare a ESG. Mai mult decât atât, începând cu 2023, în conformitate cu legislația UE, aproximativ 50.000 de companii cu peste 250 de angajați sau venituri nete de 40 de milioane euro trebuie să prezinte rapoarte privind sustenabilitatea în corporație. 

Datele disponibile arată că 85% din clădirile din Europa au fost construite înainte de 2001, iar 85%-95% vor exista și vor fi în uz și în 2050. Investițiile în modernizarea lor pot genera în Uniunea Europeană până la 175 miliarde euro pe an. 

În România, 69% din stocul modern de spații de retail a fost livrat înainte de 2013. Din cele 4,03 milioane mp existente în acest moment, doar 0,53 milioane mp de spații de retail au fost recondiționate în ultimii trei ani, ceea ce indică faptul că vor exista mai multe proiecte de reamenajare decât dezvoltări noi.