FacebookTwitterLinkedIn

Cătălin Modorcea, Enterprise Program Manager, freelancer, descrie modul în care funcționează automatizarea în marketing. Activitățile cu volume mari de muncă se simplifică, astfel încât Inteligența Artificială devine un asistent virtual pentru omul de marketing.

Forbes: De ce freelancer? Cum îți găsești clienții? Îi cauți sau ei te caută?

Cătălin Modorcea: Motivul pentru care am început freelancing-ul, cu mult timp în urmă, când eram în facultate, a fost că voiam să câștig mai mulți bani decât îmi puteau să-mi dea părinții. Nu puteam să mă angajez full-time pentru că eram în facultate. Așa încât, mi-am zis: hai să încerc cu freelancing-ul, să văd dacă pot să-mi găsesc de muncă în timpul liber și să mai pot câștiga niște bani.

Nu a fost o chestie pe care am gândit-o pe termen lung. Mi-am găsit primii clienți printr-o platformă care, între timp, a devenit platforma Upwork, și am lucrat pe niște chestii destul de entry level din marketing, mai precis pe social media management.

După ce am devenit mai confortabil și am vrut să încep să lucrez online, am avut de ales între a lucra ca freelancer full-time și a mă angaja full-time în România. Mi-am comparat opțiunile și a rezultat că ies mult mai bine lucrând ca freelancer.

De fapt, am lucrat full-time ca angajat, la un moment dat, timp de o lună și jumătate, dar nu mi-a plăcut și am plecat. E posibil ca angajatorul de atunci să-mi fi făcut carte de muncă, habar n-am! (Râde.)

Ca freelancer am simțit că am mai multă diversitate comparativ cu a lucra cu un singur client și cu un scop al muncii destul de limitat. Cum eram foarte tânăr și doream să învăț câte un pic din toate, îmi plăcea foarte mult ideea de a putea să am două roluri, în loc de unul singur, și să-mi petrec jumătate din timp pe fiecare rol.

Pe vremea aceea, nu-mi făceam mari probleme de stabilitate pe termen lung pentru că eram încă tânăr și eram la vârsta la care exploram.

Știu că există această temere pe care o au foarte mulți angajați în privința stabilității. Cum eu am lucrat foarte mult cu freelancerii de-a lungul timpului și am cunoscut sute de oameni care fac freelancing full-time, de ani de zile, pot să spun că nu am o teamă pe care s-o împărtășesc în această chestiune.

Eu nu mi-am mai căutat un client de ani de zile. Am avut orarul complet, ani de zile la rând. Este posibil ca această „instabilitate” să fie mai mult teoretică decât practică pentru freelanceri. Depinde de fiecare în parte, de cum lucrezi cu clienții.

Îmi place cu fiecare client cu care lucrez să-mi creez o relație de durată. Este important să găsesc oameni cu care să mă înțeleg bine și cu care să rezonez, pentru că atunci când te înțelegi bine pe plan personal cu un om și rezonezi cu el, poate că munca ta se va schimba în timp. Poți crește profesional cu aceiași clienți, atunci când găsești oameni cu care îți poți construi o relație.

Când ai această abordare și te gândești cum să-ți faci serviciile în așa fel încât să aibă sens ca să lucrezi cu aceiași oameni pe termen lung, atunci „instabilitatea” asta nu mai este o mare problemă.

Revenind la întrebare, am intrat în freelancing din noroc și am rămas pentru că mi-a plăcut.

CARTE DE VIZITĂ

În ultimii 10 ani, Cătălin Modorcea a lucrat pentru clienți din Europa, SUA și Australia, de la nivel de start-up până la corporații. El a căpătat o experiență de 360 de grade din care a învățat importanța pe care o joacă strategia, uneltele folosite și automatizarea în procesul de marketing.

Forbes: O experiență memorabilă generată de colaborarea cu un client. Un proiect memorabil.

Cătălin Modorcea: Sunt multe moduri în care poți avea succes. Nu există o singură rețetă care să funcționeze.

Am avut un client memorabil din SUA, care dormea patru ore pe noapte și în restul zilei muncea non-stop. Din cauza diferenței de fus orar, constatam că dacă-i trimiteam un mesaj la 12 noaptea el îmi răspundea în cinci minute, dacă-i trimiteam un mesaj când era 4 dimineața la el, îmi răspundea tot în cinci minute. Asta se întâmpla în mod constant. Omul muncea non-stop.

Am lucrat și cu oameni din nordul Europei, care sunt foarte relaxați. Ei pleacă o lună în timpul verii, pur și simplu dispar și se duc în țările mai calde. Totuși, economia lor o duce extrem de bine. (Râde.)

Până la urmă, sunt mai multe modalități în care poți obține ce vrei. Unor oamenii le place să lucreze foarte mult, iar eu sunt unul dintre aceștia. Dar poți să-ți aranjezi munca în așa fel încât să ai și timp liber și lucrurile să meargă OK.

Am avut multe experiențe profesionale pentru că am lucrat cu peste 60 de clienți în ultimii 10 ani. De la fiecare client am învățat ceva care m-a dus la următorul nivel. Acesta este cel mai mare câștig al meu.

Cu mulți clienți am lucrat remote și nu i-am cunoscut în persoană niciodată. Acum, am început să merg pe la clienți, să facem întâlniri și să lucrăm față în față, în diferite țări. Este un lucru care mă ajută foarte mult în relația pe termen lung.

Forbes: Ce înseamnă automatizarea în marketing?

Cătălin Modorcea: Pe scurt, automatizarea în marketing înseamnă atunci când iei o activitate pe care o faci în mod repetat, învățând fie un robot, fie un program ca s-o facă în locul tău.

Automatizarea se poate aplica diferit, în funcție de genul de marketing pe care-l faci. De exemplu, în e-mail marketing, automatizarea este atunci când îți setezi niște reguli pentru niște condiții prin care se declanșează un e-mail, îți setezi conținutul pentru fiecare gen de e-mail pe care vrei să-l trimiți, dai play din program, după care, tu nu mai trebuie să stai și să trimiți e-mail-uri la oameni pentru deja ai setat condițiile. E-mail-urile se trimit automat când persoanele care intră pe site-ul tău îndeplinesc condițiile pe care le-ai setat în prealabil.

Automatizarea în advertising online înseamnă să te folosești de uneltele Inteligenței Artificiale: îți pui variantele de texte și de video-uri într-un conținut relevant pentru business-ul tău, îți alegi audiența și lași programul să-ți facă vizibilitatea și să-ți aducă oamenii pe site.

Acum a apărut o nouă formă de automatizare prin ChatGPT. Prin ChatGPT poți să intri în crearea de conținut. Acesta este un ajutor în plus pe care le pot avea mai ales echipele mici.

Pentru companiile mici și medii este relevant în domeniul e-commerce, pentru că ai foarte multe produse și toate au nevoie de conținut. Pentru o echipă de marketing mică sau pentru un singur om de marketing este extrem de complicat să creezi conținutul pentru fiecare produs în parte. Este foarte multă muncă în a promova un site de e-commerce pentru o echipă mică de marketing.

Acum, prin ChatGPT, lucrurile devin mult mai eficiente și mai ușoare pentru că, practic, îi poți da un brief, îi poți spune ce fel de tipuri de texte ai nevoie și acesta îți creează primele variante și draft-uri. După care, munca ta constă doar prin a trece prin ce-a scris el, să analizezi și să-i spui, asta nu mi-a plăcut, doresc să introduci mai multe detalii despre brand! Practic, lucrezi cu acest program ca propriul tău asistent virtual.

Treaba ta ca om de marketing cu experiență este să retușezi, să adaugi detaliile potrivite, să iei conținutul pe care l-a creat, să-l muți în uneltele de marketing și să dai drumul la campanie.

Urmărește interviul integral pe pagina de Facebook a revistei Forbes România.