FacebookTwitterLinkedIn

Dacă istoria ar putea fi un ghid relevant, atunci o recesiune determinată de inflație ar fi mai puțin severă decât una cauzată de creditele în exces. Probabilitatea unei recesiuni a început să fie văzută ca fiind foarte apropiată de realitate, determinată de cea mai recentă creștere a dobânzii a Rezervei Federale.

Vestea bună: o recesiune în prezent ar putea să fie mai ușoară și să afecteze mai puțin economia. Iată de ce:

Recesiunile determinate de inflație vs. recesiunile determinate de credite în exces

În afară de recesiunea indusă de pandemie în 2020, alte recesiuni de până acum au fost determinate de credite, inclusiv Marea Criză Financiară din 2007-2008 și căderea dot-com din 2000-2001. În aceste cazuri, excesele generate de împrumuturi s-au concentrat în imobiliare și în infrastructură internet, și a fost nevoie să treacă aproape o decadă până să poată fi absorbite de economie.

Prin contrast, lichiditatea în exces, nu îndatorarea, este catalizatorul cel mai probabil al unei recesiuni în prezent. În acest caz, nivelurile extreme ale stimulilor monetari și fiscali implementați în pandemie în piețele de investiții și cele imobiliare contribuie la inflație și la speculații ale mobilelor financiare.

Diferența dintre aceste două este importantă pentru investitori. Istoria ne arată că profiturile corporațiilor tind să devină mai modeste în timpul recesiunilor determinate de inflație. De exemplu, în timpul ambelor recesiuni de acest fel petrecute în intervalele 1982-1983 și, respectiv, 1973-1974, profiturile S&P 500 au căzut cu 14% – respectiv 15%. Comparat cu declinul profiturilor de 57% din timpul Marii Crize Financiare și de 32% din timpul crahului tech – diferența este evidentă.

Dincolo de tendințele istorice, câțiva factori economici indică o recesiune mai puțin severă, dacă ar fi să se instaleze în viitorul apropiat:

Industriile imobiliare și auto sunt puternice

Prețurile caselor au continuat să reziste, iar în cazul producției zilnice de mașini scăderea este generată de deficitul de semiconductoare. Pe măsură ce lanțurile de furnizare își vor reveni, comenzile în așteptare ar putea să țină sus producția, ceea ce este total necaracteristic unei recesiuni.

Dinamica pieței de muncă rămâne robustă

Piața globală de muncă înregistrează creșteri ale șomajului evidente dar în același timp arată și procente record de posturi de muncă nou-deschise. Aceasta sugerează că mai degrabă decât a concedia angajații existenți, companiile ar putea să reducă întâi angajările noi, ceea ce ar amâna un pic redresarea șomajului.

Bilanțurile sunt în cea mai bună formă din ultimele decade

Aceasta este valabil atât pentru companii, pentru sistemul bancar, cât și pentru gospodării. Mai mult, catalizatorii investițiilor din partea corporațiilor par a fi puternici, luând în calcul nevoile curente ale infrastructurii energiei, automatizarea și apărarea națională, care nu sunt legate direct de ciclul de business sau de acțiunile regulatoare ale fiscului.

Acest articol are ca sursă de informare raportul săptămânal publicat în 27 iunie 2022 de către Lisa Shalett’s Global Investment Committee, numit “Inflation-Driven Recessions are Different” și publicat de Morgan Stanley.