FacebookTwitterLinkedIn

Aflată acum în proprietatea organizației care se ocupă de lichidarea averii defunctului Paul Allen, co-fondatorul Microsoft, vila din Santa Fe, cunoscută sub denumirea de Sol Y Sombra, a fost pusă inițial în vânzare în 2021, cu prețul de 22,6 milioane de dolari. Acum a revenit, cu un preț mult mai mic – 15 milioane.

Situată la 5 km de Santa Fe, vila construită în stil tradițional mexican a fost ultima reședință a pictoriței americane Georgia O’Keeffe, care s-a stins aici în 1986, la 98 de ani.

Construită în 1930, reședința are 830 de metri pătrați suprafață utilă, dar pe proprietatea care măsoară nu mai puțin de 20 de acri, mai există două case de oaspeți și o anexă. Numărul total de dormitoare este 21, dintre care șase aflate în clădirea principală.

Pereții dubli, pe alocuri tripli, sunt din chirpici. Proprietatea este dotată cu bibliotecă, sală de cinema și de jocuri și o terasă pe acoperiș.

Grădina este dominată de vegetație luxuriantă. O seră imensă adăpostește colecția de cactuși a lui Paul Allen, și un arbore Bodi care provine din semințele pe care Dalai Lama i le-a dat Georgiei O’Keeffe când a vizitat proprietatea. La rândul lor, potrivit informațiilor furnizate de agenția imobiliară care se ocupă de vânzare, acestea proveneau „din semințele copacului sub care a stat însuși Buda în anul 500 î. Ch. pentru a atinge iluminarea.”

Sand Hill

Din colecția de artă a lui Paul Allen, care a decedat în 2018, la vârsta de 65 de ani, au făcut parte patru tablouri care o au ca autoare pe Georgia O’Keeffe. Trei dintre acestea erau peisaje, unul – „Sand Hill” (1930) – fiind cel mai probabil inspirat de împrejurimile fermei din Santa Fe.

Cel de-al patrulea tablou din colecția Allen (care a fost vândută de Casa Christie’s cu 1,5 miliarde de dolari) este „White Rose with Larkspur No. 1” (1927), adjudecat cu 26,7 milioane de dolari, de trei ori peste estimarea maximă inițială.

Foto Keller Williams Luxury Santa Fe, Christie’s