FacebookTwitterLinkedIn

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Rusia ar putea lansa o invazie în Ucraina „oricând”, chiar până la finalul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing.

La rândul său, Jake Sullivan,, consilierul principal pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, a declarat că Rusia ar putea invada Ucraina „în orice moment”, dar nu a subliniat când şi cum anume.

Jake Sullivan: „Nu vreau să intru în detalii privind informaţiile de culise pe care le avem, dar dacă vă uitaţi la dispoziţia forţelor în Belarus şi Rusia de cealaltă parte a graniţei ucrainene de nord şi de est, ruşii sunt într-o poziţie de pe care pot lansa o acţiune militară majoră în Ucraina oricând de acum încolo. Din acest motiv, considerăm că este important pentru noi să comunicăm cu aliaţii şi partenerii noştri, cu ucrainenii şi cetăţenii americani care încă se află în Ucraina”, conform Rador.

Jake Sullivan: „Vreau să fiu cât se poate de clar: nu spunem că a fost luată o decizie – că preşedintele Putin a luat o decizie finală. Noi spunem că, pe baza a ceea ce vedem pe teren şi pe baza informaţiilor pe care le avem de la analiştii noştri, suntem suficient de îngrijoraţi pentru a transmite acest mesaj clar, pe care l-am tot transmis de o vreme încoace. Şi, da, este un mesaj urgent, pentru că ne aflăm într-o situaţie de urgenţă.”