FacebookTwitterLinkedIn

Carnea crescută în laborator ar putea deveni realitate în unele restaurante din Statele Unite încă din acest an, după ce o companie a obținut aprobarea de la un organism de reglementare cheie.

Directorii companiilor de cultivare a cărnii în laborator sunt optimiști că produsul s-ar putea regăsi în meniul restaurantelor în câteva luni. Companiile au apelat la chefi recunoscuți precum argentinianul Francis Mallmann și spaniolul José Andrés pentru a prezenta produsele în restaurantele lor celebre.

Dar pentru a ajunge la destinația finală – rafturile supermarketurilor – carnea cultivată se confruntă cu mari obstacole, au declarat cinci directori pentru Reuters. Companiile trebuie să atragă mai multe fonduri pentru a crește producția, fonduri ce le-ar permite să ofere fripturi de vită sau pui la un preț mai accesibil pentru consumatori. Pe parcurs, ei trebuie să depășească reticența unor consumatori de a încerca preparate din carne cultivată în laborator.

Carnea cultivată este derivată dintr-o probă de celule extrasă de la animale, care este apoi hrănită cu nutrienți, crescută în vase mari de oțel numite bioreactoare și procesată în ceva care arată și are gustul unei adevărate bucăți de carne.

O singură țară, Singapore, a aprobat până acum produsul pentru vânzarea cu amănuntul, iar Statele Unite se pare că sunt pe cale să ia o decizie similară. U.S. Food and Drug Administration (FDA) a declarat în noiembrie că un produs din carne cultivată – un piept de pui crescut de UPSIDE Foods din California – este sigur pentru consumul uman.

UPSIDE Foods speră ca produsul să fie introdus în restaurante cât mai curând în 2023 și în magazinele alimentare până în 2028, au declarat directorii săi pentru Reuters.

Produsul UPSIDE mai trebuie analizat de Serviciul de inspecție și siguranță alimentară al Departamentului Agriculturii din SUA și să obțină ulterior aprobarea agenției pe etichetele sale. Un purtător de cuvânt al USDA FSIS nu a dorit să comenteze calendarul de analiză.