FacebookTwitterLinkedIn

Carlo Beltrame, CEO Donalam

Evoluția companiei într-un cuvânt

În ciuda crizei pandemice, care a afectat industria siderurgică din Europa și din România, Donalam a reușit să reziste și să își mențină activitateala un nivel constant, ceea ce ne face un caz fericit. Am avut comenzi din lunile anterioare pe care le-am onorat, deci pe termen scurt nu au fost consecințe.

Bineînțeles, ne-am adaptat activitatea la noul context epidemiologic, luând toate măsurile necesare pentru a ne proteja angajații de răspândirea coronavirusului: am activat Celula de Urgență a companiei, am asigurat materiale de protecție (mănuși, măști, gel dezinfectant), iar spațiul de lucru este dezinfectat periodic. Mai mult, am restrâns vizitele către/de la clienți și furnizori și am definit reguli clare pentru conducătorii vehiculelor care ridică marfă. De asemenea, o parte dintre angajați își desfășoară munca de acasă, iar pentru aceștia am achiziționat laptopuri.

Prestația autorităților

Cred că în istoria modernă este prima dată când ne confruntăm cu o astfel de situație. În consecință, fiecare stat, inclusiv autoritățile din România, au reacționat în cel mai bun mod posibil fără a ști exact ce consecințe vor avea deciziile luate, deoarece nu am mai trecut anterior prin astfel de situații. Evident că mi-aș fi dorit să fi fost mai multe măsuri de sprijinire a economiei, cu o implementare mai rapidă, dar cu siguranță acestea sunt lucruri despre care e ușor să vorbești și mai greu să le materializezi.

Cred că în viitor autoritățile ar trebui să se implice și mai mult pentru că recuperarea, cel puțin în anumite industrii, va fi de mai lungă durată. Statul are un rol foarte important în coordonarea strategiei industriale și economice iar industria siderurgică are un rol strategic în dezvoltarea României. De aceea, e nevoie de suport în această perioadă dificilă, cu ajutorul unor instrumente eficiente, adaptate situației globale actuale.

Strategia de business pentru 2021

Compania rămâne dedicată obiectivului de dezvoltare durabilă prin reducerea emisiilor și asigurarea unei producții cu o amprentă de carbon minimă, obiectiv pentru care s-a realizat în 2020 o investiție de 11 milioane de euro în modernizarea laminorului din cadrul combinatului siderurgic din Călărași cu scopul de a-l alinia standardelor internaționale de dezvoltare durabilă. Noua tehnologie o va înlocui pe cea actuală, care datează din anii ’70-’80, și va contribui la reducerea cu până la 40% a emisiilor de carbon asociate producției.

Un alt obiectiv pentru viitorul imediat ține de optimizarea producției și asigurarea unor servicii cu o valoare adaugată mai mare (prin tratare și finisare). Aceasta înseamnă să cumpărăm din alte țări materia primă și să o prelucrăm aici în România. Am investit deja în 2020 4 milioane de euro într-un echipament special de tratare a barelor de oțel, care permite companiei să ofere produse din oțel cu o valoare adaugată mai mare (prin tratare și finisare) și să se orienteze spre nevoile clientului final prin posibilitatea customizării comenzilor.

Ne dorim de asemenea să creăm premisele unei economii circulare la nivelul companiei, adică să aplicăm un model de producție și consum care implică reutilizarea și reciclarea materialelor pentru o reducere la minimum a deșeurilor.

Provocări în 2021

Cu siguranță, barierele comerciale și noul Green Deal vor fi cele mai importante provocări.

Pandemia a destabilizat economiile și a generat riscuri semnificative în domeniul producției și în rețelele de aprovizionare la nivel mondial, transformând comerțul global, așa cum a schimbat radical atât tendințele consumatorilor, cât și obiceiurile de călătorie. Criza COVID-19 a accelerat tendința spre un naționalism economic mai accentuat și a sporit influența guvernelor în domeniul politicilor comerciale.

The Green Deal este proiectul aprobat de Parlamentul European prin care obligă statele membre la investiții majore astfel încât, până în 2050, UE să devină neutră climatic. Mai exact, Pactul verde european oferă un plan de acțiune menit să stimuleze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară, mai curată, să refacă biodiversitatea și să reducă poluarea.

Desigur, trebuie să luăm în considerare efectul pandemiei asupra economiei, care încă o afectează și este o sursă de instabilitate. Totuși, fondurile acordate pentru a reduce efectele pandemiei, la care se adaugă cele din The Green Dealsunt un sprijin financiar de care trebuie să profităm. Nici companiile din domeniu, și nici autoritățile publice, nu trebuie să piardă această șansă unică de a investi acești bani într-un mod benefic.

În ceea ce privește amenințările care vor sta în calea dezvoltării trebuie să luăm în considerare Brexitul, războiul comercial dintre China, Europa și SUA.

De asemenea, în vederea realizării unui indice al încrederii mediului de afaceri, după metodologie Forbes SUA, vă rugăm să ne oferiți estimări punctuale legate de câțiva indicatori care ne vor să ajuta să înțelegem modul cum priviți contextul macroeconomic și microeconomic al anului 2021.

Prefer să las acest tip de prognoză pe mâinile experților, dar am observat în ultima lună o creștere bruscă a prețului tuturor mărfurilor, fără o motivație substanțială legată de economia reală a UE. Prețul petrolului, minereului, cocsului își revin într-un ritm foarte alert. Cred că acest aspect nu este neapărat legat de economia națională, cât de tendința globală. Într-o situațe ideală, creșterea unei economii dintr-o țară este strâns legată de o altă economie aflată la mii de kilometri distanță.