Apartamentele cu 2 camere se află pe primul loc în topul preferințelor chiriașilor din marile orașe ale țării, atrăgând peste 40% dintre căutările realizate pe platforma Imobiliare.ro.
Garsonierele ocupă locul al doilea în topul preferințelor chiriașilor. Potrivit analizei Imobiliare.ro, în trei orașe din România – București, Cluj-Napoca și Brașov – ai nevoie de un buget similar, de 350 euro/lună, pentru a închiria o astfel de locuință.
Apartamentele cu 3 camere sunt mai puțin căutate în rândul potențialilor chiriași. Aproximativ 20% dintre căutările realizate pe Imobiliare.ro de cei care au vrut să se mute cu chirie în ultimul an, în oricare dintre cele mai mari șase orașe din țară, au fost îndreptate spre acest segment al pieței.
Excepție a făcut doar Iași, unde numărul potențialilor chiriași interesați de aceste proprietăți a fost chiar mai scăzut. Pe piața închirierilor există un stoc mult mai mic de apartamente cu 3 camere comparativ cu cel de garsoniere sau de locuințe cu 2 camere.
Cele mai spațioase apartamente de pe piața închirierilor sunt cele cu 4 camere. Acestea sunt și cele mai scumpe. Un record este atins în București unde plătești, în medie, 1.600 euro/lună pentru închirierea unei locuințe de acest tip. Astfel de proprietăți pot fi inclusiv penthouse-uri sau apartamente din vile aflate în zonele bune ale orașului.
Studiul realizat de Imobiliare.ro arată că cele mai scumpe orașe din țară pentru chiriași sunt București și Cluj-Napoca. Cartierul Primăverii din Capitală este cel mai scump din țară pentru închirierea unui apartament, cu o chirie medie care atinge pragul de 2.000 de euro/lună.
De cealaltă parte, cartierul Buziașului din Timișoara este cel mai ieftin pentru închirierea unui apartament, dacă ne raportăm la principalele șase centre regionale ale țării.
Studiul arată că cea mai restrânsă ofertă de locuințe pentru închiriere este în Constanța. După scăderi repetate, aceasta a ajuns să includă pe parcursul trimestrului trecut doar 300 de proprietăți noi.
Iași și Timișoara pot fi considerate cele mai ieftine orașe mari pentru cei care caută o locuință închiriată. Pentru o garsonieră în orașul de pe Bega plătești, în medie, doar 250 euro/lună.
“Chiar dacă anul acesta am observat o tendință de stabilizare, nivelul încă ridicat al dobânzilor, instabilitatea economică și contextul general de neîncredere vor contribui la menținerea cererii la un nivel ridicat. Totuși, există discrepanțe majore în ceea ce privește costul de închiriere între marile orașe ale țării, Cluj-Napoca pe de-o parte, Timișoara și Iași pe de altă parte. Apartamentele cele mai căutate sunt cele bine conectate la infrastructura urbană, respectiv la o distanță scurtă față de metrou în București“, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
București și Cluj-Napoca: cele mai scumpe orașe
București și Cluj-Napoca rivalizează pentru poziția fruntașă în topul celor mai scumpe orașe din țară pentru chiriași, cu o chirie medie solicitată pentru un apartament cu 2 camere, în ambele orașe, de 550 euro/lună.
Garsonierele se poziționează pe locul al doilea în topul preferințelor viitorilor chiriași. Circa 32% din totalul căutărilor persoanelor care și-au dorit să se mute cu chirie în Capitală au fost îndreptate spre garsoniere pe parcursul ultimului an. În cazul orașului Cluj-Napoca, procentul a fost de 31%.
Și de această dată costurile aferente închirierii unei proprietăți sunt similare în cele două orașe, media situându-se în jurul sumei de 350 euro/lună.
Însă între cele două orașe există diferențe majore în ce privește chiriile medii solicitate de proprietarii din diferite cartiere.
În București, de exemplu, cel mai scump cartier în care poți închiria un apartament este Primăverii. Ai nevoie, în medie, de 2.000 de euro/lună pentru a te muta într-o locuință din această zonă exclusivistă a Capitalei. În Cluj-Napoca plătești mai puțin de 700 euro/lună pentru a te muta într-una dintre zonele cu cele mai scumpe proprietăți – Andrei Mureșanu sau Sopor.
Apartamentele cele mai ieftine pot fi găsite în Capitală în zona Costin Georgian – Lucrețiu Pătrășcanu din Sectorul 3. Ai nevoie de 380 euro/lună pentru a te muta aici cu chirie. Spre comparație, în cel mai ieftin cartier clujean, Mănăștur, aveai nevoie pe parcursul trimestrului trecut de un buget mediu de 500 euro/lună pentru a închiria un apartament.
Oferta extrem de variată din București, o caracteristică unică a orașului, este responsabilă pentru diferențele atât de mari pe care le putem observa la nivelul prețurilor. Dintr-un total de 44.900 de apartamente și case listate la închiriere în trimestrul III în cele mai mari șase centre regionale ale țării, 61% s-au aflat în Capitală. Discutăm despre 27.200 de locuințe. În Cluj-Napoca, orașul cu a doua cea mai extinsă ofertă la închiriere, au fost disponibile în același interval de timp doar 6.500 de proprietăți.
Cât de aproape este Brașovul să joace în ligile mari?
Cei care au vrut să închirieze o locuință în Brașov au avut de ales, pe parcursul trimestrului trecut, dintr-un total de 2.600 de apartamente și case. Oferta de pe plan local nu este doar cu mult mai restrânsă față de cea din București sau din Cluj-Napoca, ci este depășită inclusiv de cea din Timișoara și din Iași.
Dacă discutăm strict de locuințele noi, finalizate începând cu anul 2020, putem spune că Brașovul are a doua cea mai limitată ofertă din marile orașe. Doar 600 de proprietăți de pe acest segment au fost disponibile, în același interval de timp, la nivelul pieței locale.
Apartamentele cu 2 camere au atras cea mai mare parte a persoanelor interesate de închirierea unei locuințe, aproximativ 45%. În materie de prețuri, Brașovul are potențialul de a prinde din urmă Bucureștiul și Cluj-Napoca. Proprietarii de garsoniere le solicită deja chiriașilor un preț similar cu cel practicat în aceste orașe.
În cazul apartamentelor cu 2 și 3 camere prețurile practicate pe plan local sunt considerabil mai mici față de cele din București sau Cluj-Napoca. Un chiriaș are nevoie de 500 euro/lună, respectiv de 600 de euro/lună pentru a se muta într-o nouă locuință.
Zona Prund-Șchei este, conform datelor Imobiliare.ro aferente trimestrului III, cea mai scumpă pentru persoanele interesate de închirierea unei locuințe. Bugetul mediu necesar închirierii unui apartament este de 650 euro/lună. La polul opus se află zona Gării, dar și zona Florilor-Craiter unde se plătește, în medie, o chirie lunară de 400-435 de euro.
Iași și Timișoara, cele mai ieftine mari orașe din țară pentru chiriași
Iași și Timișoara rămân cele mai ieftine orașe mari din țară pentru chiriași. Bugetul necesar pentru închirierea unei garsoniere este, de exemplu, de 300 euro/lună în Iași și de doar 250 euro/lună în Timișoara. Pentru un apartament cu 2 camere proprietarii solicită 420 euro/lună în Iași și 400 euro/lună în orașul de pe Bega.
Pentru a locui în zonele privilegiate ale celor două orașe, chiriașii trebuie să achite în ambele cazuri cel puțin 500 euro/lună. Zona Cetate este cea mai scumpă din Timișoara, suma medie solicitată de proprietari pentru închirierea unui apartament ajungând, în trimestrul III, la 520 euro/lună. Cele mai mari chirii sunt achitate în Iași de persoanele care optează pentru o locuință aflată în centrul orașului. Discutăm despre un cost mediu lunar de 500 de euro.
La polul opus se află cartierul Buziașului din Timișoara unde chiria medie solicitată pentru un apartament este de 300 euro/lună și zona Mircea cel Bătrân din Iași unde proprietarii le cer chiriașilor 380 euro/lună.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.