FacebookTwitterLinkedIn

Călin Biriș, trainer și consultant de marketing, fondatorul platformei Online Mastery, consideră că fiecare om, cu puținul pe care poate să-l facă, poate să aducă un mic aport în bine în această lume. El vorbește și despre rolul specialistului în marketing de a influența schimbările în bine.

Forbes: Ai lucrat cu peste 150 de companii pentru a fi competitive în online. La care dintre acești clienții ții mai mult?

Călin Biriș: Toți clienții îmi sunt dragi pentru că sunt diferiți între ei și de la fiecare am învățat și am avut rezultate diferite. De exemplu, cu unii am lucrat pe partea de comunicare online pe employer branding, cu alții am avut consultanță de digital marketing 360 pe tot ce implica acest lucru, cu alții am făcut webinarii și proiecte frumoase pentru antreprenorii din e-commerce. Fiecare proiect a avut o particularitate. Este ca și cum ai avea mai mulți copii și te întrebi pe care îl iubești mai mult. Îi iubești la fel pe toți!

Ceea ce recomand tuturor afacerilor este să-și facă un profil al clientului ideal. Adică, vreau mai mult clienți din domeniul acesta, pe direcția aceasta, pentru că se potrivesc mai bine cu cine sunt eu ca persoană. Dar, odată ce ajung în portofoliul meu de clienți, toți îmi sunt dragi. Nu-i accept de dragul doar de a fi acolo, ci pentru că avem o chimie, ne potrivim și putem să lucrăm împreună.

Așa a fost cu companiile cu care am rămas și cu care am avut o relație bună.  

Forbes: Care este ideea care stă la baza platformei Online Mastery? Prin ce se diferențiază?

Călin Biriș: Îmi amintesc că am început să fac această parte de training de marketing într-o zi de 13 decembrie 2012.

Pe atunci, nu erau cursuri integrate de marketing online. Nu găseai un curs care să-ți povestească de la A la Z. Erau doar cursuri de publicitate online, spre exemplu, făcute in-house de Doru Panaintescu, țin minte, pentru că și eu am participat la unul dintre cursurile lui și mi-a plăcut foarte mult. El ne-a ținut un training la Trilulilu.

Cum spuneam, nu exista atunci un curs unde să găsești la un loc noțiuni despre publicitatea online, social media, SEO, dezvoltare a website-ului, strategie de digital împreună cu strategia de marketing integrate cu direcția de business.

Atunci, în 2012, am făcut primul curs integrat din România, de la A la Z, care să vorbească despre toate aceste direcții. Am făcut acest lucru fizic, în sală, cu participanți, începând din 2012 până în 2015, lucrând cu laptopurile în față.

Apoi, am zis că mișcarea logică și scalabilă este să-l duc către un curs online. Fiind un curs de digital marketing era logic să poți să parcurgi cursurile și de pe digital.

În 2015, am început să lucrez la acest curs alături de un partener, Ștefan Irimia, cu care am construit platforma, am construit cursul, structura și totul, iar în 2016, l-am lansat.

Atunci, nu existau foarte multe cursuri de digital marketing la nivel global. Ulterior, au început să apară mai mulți traineri, mai multe cursuri digitale ș.a.m.d.

Avantajul meu competitiv cu platforma Online Mastery și cu tot ce fac eu este faptul că experiența mea este atât de specialist, cât și de manager, antreprenor, trainer și consultant.

Astfel, ofer o perspectivă din toate rolurile de marketer unei companii care vrea să se dezvolte. Cursul Online Mastery are de la A la Z, adică vorbește și de social media, și de publicitate, și de strategie, și de construcția brandului în online, în așa fel încât, să știi că nu-ți scapă nimic și poți să-ți iei ce te interesează, dar să știi că ai acces și la celelalte informații cu instrumente practice.

Eu le-am folosit în agenția Loopaa cu clienții mei, de exemplu, un calendar de social media, cu care poți să lucrezi zi de zi, sau un model de buget de publicitate online pe care poți să-l folosești în fiecare zi ca să-ți urmărești rezultatele și să te asiguri că obții ceea ce îți dorești din campaniile tale.

Prin asta se diferențiază Online Mastery! Se diferențiază, în primul rând, prin omul care a făcut cursul, pentru că este experiența mea, prin faptul că este de la A la Z, cuprinzând tot ce ai nevoie pe digital marketing și prin instrumentele pe care le primești, instrumente care sunt validate, am lucrat cu acestea în agenție și lucrez și acum cu clienții mei pe acestea.

Așadar, dacă vrei să pui în practică digital marketing pentru asta te ajută cursul!

CARTE DE VIZITĂ

Călin Biriș este fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre marketing online. În cei peste 14 ani de experiență, a susținut peste 240 de workshopuri și prezentări, la care au participat zeci de mii de antreprenori, manageri și tineri profesioniști.

În 2015, a fost premiat de revista Forbes România ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România. În trecut, Călin Biriș a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc, Trilulilu și Zonga.

De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în marcom IAA YP Cluj.

Până în prezent, a ajutat peste 150 de companii să fie mai competitive în online, printre care se numără: Banca Transilvania, Aegon România, DHL, Motul, Osram, Edotec, Astratex, Polaris Medical, Garmin, Endava, Magnolia și multe altele.

Forbes: Cât de mare este cererea pentru astfel de cursuri de marketing, mai cu seamă în rândul tinerilor?

Călin Biriș: Marketingul digital atrage foarte mulți tineri pentru că, acum, există această idee de a lucra de oriunde și de a face freelancing.

Digital marketing atrage tot mai mulți freelanceri. Faptul că poți să faci social media pentru diferite branduri sau campanii online și tu să fii în Bali și să lucrezi cu clienți din România este super-atractiv pentru tineri. Mai ales pentru cei care sunt la început de carieră, care n-au încă o familie și pot să călătorească și să lucreze în același timp. Chiar și eu am lucrat din Tenerife, timp de o lună, împreună cu familia. Este tot mai atractiv pentru tineri să facă această chestie.

În al doilea rând, este un domeniu cool. Când vorbești despre postări pe Facebook, Instagram, Tik-Tok, clipuri video sau glumițe, este super-cool.

Dar ceea ce le lipsește la mulți este partea de gândire strategică din spate și gândirea de marketing. Adică, ei vin și vând servicii cool de postări pe social media, dar poate nu știu să le lege corect de business și de obiectivele de marketing, de planurile de marketing.

Tinerii sunt interesați de digital marketing și acest lucru mă bucură. Tot apar cursuri de cum să-ți faci agenție de digital și să lucrezi de oriunde din lume. Interes există.

Totuși, recomandarea mea către tineri este să se uite dincolo de digital marketing și social media și să se uite în profunzimea marketingului pentru că, de fapt, comunicarea online nu este de dragul de a comunica și de a fi prezent acolo, ci are niște obiective în spate care trebuie să ducă la o profitabilitate a unei afaceri.

Atunci, în primul rând, trebuie să pornești de la fundamente: ce este afacerea, de ce are nevoie de comunicare, de ce are nevoie de marketing, cum se integrează astea cu comunicarea online și cum ating obiectivele afacerii.

Dacă înțelegi acest flux, atunci faci o treabă bună pe digital marketing, nu doar să postezi chestii frumoase.

Forbes: De ce ai ales statutul de consultant și trainer de marketing? Nu era mai bine să fii angajat la o firmă?

Călin Biriș (zâmbește): Am primit oferte de angajare, dar am simțit că asta este chemarea mea. Nu doar să lucrezi pentru că poți să lucrezi, ci să lucrezi pentru că îți place și că simți că acolo poți să-ți aduci aportul tău cel mai mare.

Din sutele de evenimente pe care le-am organizat, am simțit că de acolo mă încarc cu aportul pe care pot să-l aduc, schimbarea pe care pot s-o generez.

Cred foarte mult în schimbările în bine pe care poți să le faci în societate. Cred că acesta este rolul fiecărui om cu puținul pe care poate să-l facă și în calitate de specialist în marketing sau director de marketing, să aducă un mic aport în bine în această lume.

Cred că una dintre cele mai bune pârghii de a avea impact mare este să fi trainer și consultant pentru că atunci poți să ajungi la lideri și să inspiri pe alții și ei să poată face o schimbare mai mare.

Poți face o schimbare în rol de specialist, dar poți să faci o schimbare și mai mare dacă ajuți alți specialiști sau alți directori ca ei, la rândul lor, să aibă impact și mai mare prin ceea ce fac. Simt o chemare în această direcție.

Urmărește interviul integral pe pagina de Facebook a revistei Forbes România.