FacebookTwitterLinkedIn

Impactul economic global al industriei de travel continuă să câștige teren. Anul acesta se preconizează că va atinge un nivel-record de 11,1 trilioane de dolari, depășind nivelul anterior – din 2019 – de 10 trilioane de dolari. 

În decada următoare se estimează că turismul va deveni o industrie de 16 trilioane de dolari, moment în care ar reprezenta 11,4% din produsul intern brut global, potrivit Bloomberg

Astăzi una din zece persoane lucrează în domenii legate de turism; până în 2034, această cifră va crește cu aproximativ 12,2% din locurile de muncă globale, contribuind la sectorul turismului. Toate acestea fac parte din Cercetarea privind Impactul Economic global din 2024, publicată joi de Consiliul Mondial pentru Turism și Călătorii (WTTC), principalul grup axat pe cuantificarea impactului economic al industriei la nivel global. 

Redresarea-record a călătoriilor din 2023 a venit fără prea mult ajutor din partea piețelor chineze și americane, unde sosirile internaționale au continuat să fie semnificativ sub nivelurile pre-pandemice. Probabilitatea ca aceste piețe să se recupereze în curând este ceea ce creează potențialul pentru cifre-record în acest an. 

Suma de 14 cifre care apare în titlul raportului WTTC poate fi descompusă în trei tipuri de tranzacții de călătorie. 

Cheltuielile directe pentru călătorii sunt costurile cu hotelurile, vizitele orașelor și ale muzeelor și transportul, plus investițiile publice în aceste tipuri de servicii. 

Apoi există cheltuielile indirecte pentru călătorii, printre care se numără lenjeria și prosoapele pe care hotelurile le achiziționează de la furnizorii locali sau ingredientele achiziționate în vrac pentru micul dejun tip bufet. 

Nu în ultimul rând există cheltuieli induse, care iau în considerare efectele secundare ale angajaților din industria ospitalității – stimularea economiilor locale datorită consumului salariilor lor.

În China cheltuielile vizitatorilor întârzie cu 60%, făcându-i economia turistică să fie cea mai puțin recuperată din cele 185 de țări din raportul WTTC. De asemenea, demn de remarcat este faptul că în continuare călătoriile interne au pondere mai mare decât cele internaționale. Anul acesta, călătoriile interne vor reprezenta un record de 5,4 trilioane de dolari, ceea ce înseamnă o creștere cu 10% față de nivelurile din 2019. 

În total, se preconizează că 142 din cele 185 de țări investigate își vor depăși performanțele turistice din 2019 în 2024.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.