FacebookTwitterLinkedIn

Peste 1 milion de tranzacții au fost realizate pe piața reglementată a Bursei de Valori București în perioada ianuarie – august din acest an. 

Potrivit unui anunț al BVB, activitatea investițională a fost mai temperată în lunile de vară. Astfel, lunile iulie și august au fost singurele luni în care numărul tranzacțiilor a fost sub pragul de 100.000. Cea mai activă lună din acest punct de vedere a fost martie, când au fost înregistrate aproape 200.000 de tranzacții în sistemul Bursei de Valori București. “Per ansamblu, comparativ cu cele 715.000 de tranzacții din perioada ianuarie-august 2021, numărul tranzacțiilor a crescut cu aproape 42% în primele 8 luni ale acestui an”, anunță BVB.

„Observăm un interes crescut pentru piața de capital românească și investitorii, atât cei români cât și cei internaționali, beneficiază de o diversificare sectorială fără precedent oferită de companiile listate. Desigur, asistăm la o temperare a ritmului de finanțare cauzată de o serie de riscuri ce influențează piețele globale și de un context regional complicat, însă chiar și într-un context internațional dificil piața de capital din România reușește să atingă noi repere și să performeze”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

În perioada ianuarie-august, numărul celor care tranzactioneaza pe bursa românească a depasit 117.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare al Investitorilor (FCI) valabile la jumătatea acestui an. Numărul investitorilor a crescut cu 33% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru.

Complementar, capitalizarea companiilor românești listate la BVB a ajuns la aproape 137 miliarde lei, echivalentul a 28 miliarde euro, la finalul primelor opt luni ale acestui an. “Acest nivel este ușor sub cel înregistrat la finalul anului trecut și apare într-un context dominat de volatilitatea din piețele de capital, dar și de o multitudine de alte riscuri cum ar fi evoluția pandemiei de coronavirus, inflația în creștere, majorarea ratelor de dobândă, creșterea prețurilor la energie, disfuncționalitățile din lanțurile de aprovizionare, temerile privind o eventuală recesiune în piețele dezvoltate, precum și un context regional complicat”, arată BVB.

La nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare tranzacționate pe Piața Reglementată a BVB, valoarea totală de tranzacționare din primele 8 luni a ajuns la 15,3 miliarde lei, echivalentul a 3,1 miliarde euro, în urcare cu 34% față de aceeași perioadă a anului trecut. Valoarea medie zilnică de tranzacționare pentru toate instrumentele financiare tranzacționate a fost de 91,8 milioane de lei, în creștere cu 34,9% față de perioada ianuarie-august a anului trecut.