Băncile și companiile din energie au fost cele mai afectate. Acțiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 19,91%, ale BRD cu 16,62%, ale OMV Petrom cu 12,97% iar ale Electrica cu 10,09%. Pierderi semnificative au înregistrat și Romgaz și Transgaz, de aproximativ 9%, iar Digi Communications, MedLife și Conpet au avut pierderi de peste 7%.
În schimb, valoarea tranzacțiilor a fost peste medie, fiind înregistrate tranzacții de peste 1 miliard de lei, față de media zilnică din 2018 de 52 milioane de lei.
Prăbușirea BVB are loc în contextul în care ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat introducerea unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor în funcție de evoluția ROBOR, precum și un pachet de măsuri pentru companiile din energie, printre care se numără o contribuție de 3% din cifra de afaceri, plafonarea prețului gazelor naturale sau controlul prețurilor pe piața de electricitate. În plus, potrivit măsurilor anunțate, participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite.
Cristian Agalopol, membru al Consiliului Director al AmCham, este de părere că este cel mai dificil moment al pieței de capital din România și atrage atenția că astfel de inițiative pot conduce la manipulări de piață, motiv pentru care ASF ar trebui să investigheze tranzacțiile încheiate astăzi.
”Piaţa de capital trece astăzi prin cel mai dificil moment de la înfiinţarea sa. Este o baie de sânge pe care eu, în cei 20 de ani de activitate, nu am mai văzut-o în România. Au fost companii aproape suspendate de la tranzacţionare. Capitalizarea pieţei bursiere are o pondere de 15% în PIB. A pierdut astăzi 3 miliarde. Statul este cel mai mare acţionar al BVB, iar prin această ordonanță şi-a făcut o mare defavoare. Toate eforturile noastre de a promova şi de a susţine upgrade-ul pieţei la statutul de emergentă sunt afectate. Toate promisiunile către agenţiile de rating în ultimii ani sunt puse astăzi sub un mare semn de întrebare. Singurul mod de a ieşi din aeastă situaţie este ca această iniţativă să fie urgent retrasă. În general, astfel de iniţiative cu un impact semnificativ pot conduce la manipulări de piaţă. ASF ar trebui să investigheze toate tranzacţiile făcute astăzi”, a precizat Cristian Agalopol.
Citește și CDR: Măsurile fiscal-bugetare anunțate de Guvern sunt inacceptabile