FacebookTwitterLinkedIn

Săptămâna viitoare, Bulgaria va solicita Comisiei Europene eliminarea accizelor la electricitate şi gaze naturale, pentru a-şi proteja economia.

Tot mai afectată de creșterea prețurilor la energie, Bulgaria a anunțat că va cere permisiunea Comisiei Europene de a elimina accizele la electricitate şi gaze naturale, pentru a-şi proteja economia, a transmis vineri Guvernul de la Sofia, potrivit Reuters.

Săptămâna trecută, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului.

Bulgaria importa în proporție de 90% gaze naturale din Rusia și, deși autoritățile de la Sofia au anunțat că s-a reușit să se asigure livrări alternative din Grecia, mult companii din domeniu şi-au exprimat îngrijorarea că preţul gazelor ar putea fi majorat cu până la 30%.

În acest context, Guvernul a realizat o listă cu măsuri în vederea protejării economiei.

„Una din măsuri va fi o solicitare de derogare de la UE pentru scutirea de la plata accizelor la electricitate şi gaze naturale”, se arată într-un comunicat al guvernului bulgar.

Costul electricităţii în Bulgaria este în creştere din toamna anului trecut, determinând Guvernul să îngheţe preţurile pentru gospodării şi să furnizeze compensaţii companiilor.

În urma creşterii preţurilor la energie, inflaţia a urcat în martie la 12,4%, cel mai ridicat nivel din iulie 2008.