
Bugetul de audiență înregistrat pentru cele opt rețele de magazine a fost de 26.714 GRP’30 target comercial (public urban, 18 – 49 de ani), în scădere cu 5% față de aceeași perioadă a anului 2018.
Volumul de publicitate consumat de această nișă reprezintă 4,8% din totalul audienței obținute de clienții publicitari pe televiziune, în primul trimestru al acestui an.
Notă: Pe baza punctelor de audiență (Gross Rating Points – GRP’30), clienții publicitari cumpără timpi de reclame la televiziuni. GRP-ul este negociat și cumpărat la un preț (Cost Per Point – CPP) de fiecare client pentru fiecare televiziune în parte. GRP-ul este moneda unică de tranzacționare a spațiului de publicitate TV.
Caracteristica specifică a consumului de publicitate TV a fost: moderația. Cu excepția rețelei de supermarketuri Kaufland, care a avut o creștere de 111% față de trimestrul I 2018, nișa fost rezervată. Este un comportament firesc pentru că, la început de an, consumul înregistrează o scădere față de lunile noiembrie-decembrie.
PUBLICITATEA PE TELEVIZIUNILE MUZICALE – TRIMESTRUL I 2019
De asemenea, rețelele de magazine și-au dat seama că, în general, consumul în România a ajuns la un nivel maxim, care nu mai poate fi încurajat doar prin publicitate.
Kaufland este liderul nișei, detronându-l pe Lidl, având un volum de 6.839 GRP’30 target comercial. La rândul său, Lidl, cu o creștere de 5%, a acumulat 6.666 puncte de audiență pe targetul comercial.
Metro Cash&Carry și Profi au înregistrat creșteri ale punctelor de audiență de 14%, respectiv 20%. Mega Image și-a „turat motoarele” cu doar 945 puncte de audiență pe targetul comercial.
REWE și Carrefour și-au diminuat consumul de publicitate TV cu 59%, respectiv 24%.
Rețeaua Selgros Cash&Carry a tăcut la începutul acestui an (16 GRP) spre deosebire de anul trecut, când deja acumulase peste 2.000 de puncte de audiență.