FacebookTwitterLinkedIn

Marca italiană de produse de lux Fendi se implică din nou în domeniul artei, după ce în anul 2017 semnase un parteneriat pe trei ani cu Galleria Borghese, prin care a susținut crearea unui centru internațional de studii dedicat operei lui Caravaggio. De această dată, Fendi va susține expoziția artistului Giuseppe Penone – Gesti Universali, deschisă din martie până la finele lui mai 2023.

Galleria Borghese este una dintre cele mai faimoase galerii de artă din lume. Fosta Villa Borghese Pinciana, galeria găzduiește o parte considerabilă a colecției de picturi, sculpturi și antichități, începută de cardinalul Scipione Borghese, nepotul Papei Paul al V-lea.

Picturi excepționale ale unor artiști precum Caravaggio, Canova și Raphael sunt expuse în sălile fabuloase, în timp ce o mare parte dintre sculpturile expoziției – majoritatea datând din secolele al XVI-lea și al XVII-lea – sunt expuse chiar în spațiile pentru care au fost destinate, inclusiv lucrări semnate Gian Lorenzo Bernini.

Însă nu doar galeria atrage mii de vizitatori anual, ci și grădinile care o înconjoară – un obiectiv turistic în sine, proprietatea fiind situată într-un imens parc, al treilea ca mărime în Roma.

Un dialog între natură și artă, expoziția „Gesti Universali” a artistului italian Giuseppe Penone prezintă 31 de piese create de către acesta între anii 1970 – 2000, conducând vizitatorii prin Sala Mariano Rossi, Sala Apollo și Daphne, Sala Împăraților și Sala Eneas și Anchises, alte piese fiind expuse la exterior în Grădina Birdhouse și – în mod excepțional – în Grădina Meridianului, în regia Francescăi Cappelletti.

Artistul Giuseppe Penone s-a născut în 1947 în Garessio, un sat de lângă Cuneo (Piemont, Italia), iar în prezent locuiește la Torino, pendulând între Italia și Paris. Esența creațiilor lui Penone surprinde natura interconectată cu tot ceea ce există pe lume, idee pe care acesta o redă prin „aspectele concrete (vizuale, tactile și olfactive) ale materiei, pe care le explorează până când îi descoperă esența primordială magică”, conform propriilor spuse.

Încă de la primele sale creații, Penone a experimentat cu diferite materiale (plumb, fier, ceară, smoală, lemn, ipsos sau iută) aducându-le în prim-plan calitățile fizice individuale. Această osmoză între natură și artă se află și la baza expoziției de la Galleria Borghese, pe care Fendi a ales să o susțină.

Galleria Borghese, cu una dintre piesele semnate de Giuseppe Penone

Astfel, în încăperile somptuoase de marmură, sculpturi și alte decorațiuni – care reprezintă lumea minerală, Penone adaugă o mostră organică de frunze, piele sau lemn, care definește comuniunea dintre cele două universuri. În exteriorul vilei Borghese, dialogul artistic are loc între lumea metalelor – cu sculpturi din bronz integrate în vegetația în plină explozie din jur, căreia i se adaugă peste patruzeci de noi plante plasate strategic în vecinătatea exponatelor.

„Gesti Universali” prezintă lucrări alese ca „reflecție” față de mediul înconjurător, furnizând mai degrabă o „completare” prin elementele sale. Itinerariul expozițional include lucrări mai puțin cunoscute publicului ale artistului, precum „Vegetal Gaze”, precum și altele expuse în premieră, și grupate după temă. Deși sunt prezențe inedite în tabloul expozițional din Galleria Borghese, intervențiile artistului nu perturbă absolut deloc din echilibrul unic dintre formă și arhitectură caracteristice locului, ci mai degrabă îl pune în altă lumină.