FacebookTwitterLinkedIn

Brad Pitt a cumpărat cu 40 de milioane de dolari o proprietate istorică în Carmel-by-the-Sea, orașul în care a fost primar Clint Eastwood.

Cunoscută în zonă sub denumirea de Seaward, vila cumpărată de Brad Pitt este o clădire istorică în care a trăit familia scriitorului D. L. James (1911 – 1988).

Cea mai cunoscută și mai controversată carte a lui Daniel Lewis James este „Famous All Over Town”, publicată în 1983. Scris sub pseudonimul Danny Santiago, romanul, care relatează povestea unei familii mixte, mexicano-americane, din Los Angeles, a fost apreciat și premiat drept o contribuție semnificativă la literatura Chicano.

Pentru tinerii latino-americani, romanul a fost o sursă de inspirație, iar personajul principal le-a devenit model, în timp ce autorul, Danny Santiago, era considerat „unul de-al lor”.

D. L. James a folosit o lungă perioadă pseudonimul Daniel Hyatt (numele de fată al mamei sale) după ce, în 1951, Comitetul pentru Activități Non-Americane l-a pus pe „lista neagră” ca fiind membru al Partidului Comunist. Din 1965 a început să se semneze drept Danny Santiago.

Cartea lui James a devenit motiv de controversă după ce un articol din New York Review of Books a dezvăluit că autorul este de fapt Daniel Lewis James, născut în Kansas City, și nu Danny Santiago, care-și spunea povestea propriei vieți de latino-american care trăiește în Los Angeles.

James a absolvit Phillips Academy în 1928 și Universitatea Yale în 1933. La Yale a obținut o diplomă în greaca clasică, fiind singurul absolvent din 1933 cu această specializare.

Întors la casa părintească după finalizarea studiilor, James s-a implicat în activitatea teatrală locală, regizând comedia „Cartea”, de Cehov, în care soția sa, Rosalie, a jucat rolul principal.

James l-a cunoscut la Seaward pe Charlie Chaplin, cei doi devenind apoi buni prieteni cu romancierul John Steinbeck care, pe vremea aceea, lucra la cartea „Fructele mâniei” în casa sa din Los Gatos, California. James l-a însoțit pe Chaplin la Hollywood, unde a fost regizor-asistent la filmul „The Great Dictator”.

Activitatea de la Hollywood și apropierea sa de Charlie Chaplin au atras atenția Comitetului pentru Activități Non-Americane. Scriitorul și soția sa au fost chemați să depună mărturie, dar amândoi au refuzat să se autoincrimineze invocând Al Cincilea Amendament al Constituției SUA (într-un proces, martorii pot refuza să răspundă la întrebări ale căror răspunsuri i-ar incrimina).

Pus pe celebra „Listă neagră” a personalităților culturale suspectate de simpatii comuniste, D. L. James a început să scrie sub pseudonim. În 1966, soții James au închiriat casa pe care o aveau în Hollywood scriitorului John Gregory Dunne și soției acestuia, romanciera Joan Didion (Didion a început să scrie după ce a câștigat un concurs de eseuri sponsorizat de revista Vogue. În 2005, a câștigat National Book Award for Nonfiction pentru „The Year of Magical Thinking”, carte care a fost finalistă în acel an la Premiul Pulitzer și la Premiul Criticii).

Lui Dunne îi diplăceau pseudonimele și l-a încurajat constant pe James, cu care a devenit în timp bun prieten, să renunțe la ele. Dunne este cel care a dezvăluit, în 1983, care este adevărata identitate a autorului romanului „Famous All Over Town”.

În anul următor, când cartea a primit în Premiul Rosenthal pentru Literatură, în valoare de 5.000 de dolari, acordat de Academia Americană și de Institutul pentru Arte și Litere, James nu s-a prezentat la ceremonie. A refuzat și să-i furnizeze editurii sale, Simon & Schuster, datele personale pentru ca romanul său să fie înscris în competiția pentru Premiul Pulitzer.

Daniel Lewis James s-a stins în mai 1988 la Seaward, la 77 de ani, în urma unul atac de cord.  

Suma plătită de Brad Pitt, în vârstă de 58 de ani, pentru faimoasa vilă The Seaward, face ca aceasta să fie acum cea mai scumpă proprietate din Carmel. Cu o suprafață utilă modestă, de 280 de metri pătrați, dar înconjurată de un teren de 2,5 acri, construcția a fost ridicată în 1918 după planurile și sub atenta supraveghere a arhitectului Charles Sumner Greene.

În Carmel-by-the-Sea au locuit multă vreme actrițele Betty White și Joan Fontaine și cântăreața Doris Day. Acum Brad Pitt și Clint Eastwood, care locuiește în Carmel și a fost primarul localității în 1986, sunt cei mai faimoși rezidenți din pitoreasca așezare de pe malul Pacificului.