FacebookTwitterLinkedIn

Începând de luni, 1 august, intră în vigoare o serie de măsuri fiscale adoptate de guvernul Nicolae Ciucă. Astfel, creşte acciza la tutun şi ţigări, se reduc plafoanele pentru anumite scutiri de taxe şi se majorează impozitul câştigurilor din jocurile de noroc.

Acciza minimă obligatoriu în plată pentru 1.000 de țigarete ajunge la valoarea de 594,97 lei de la 563,97 lei. Asta înseamnă o majorare de 62 de bani pentru un pachet de ţigări.

Acciza la alcool va creşte, iar asta va atrage prețuri mai mari cu 20%.

Cresc şi taxele reţinute de stat de pe urma câştigurilor obţinute din jocurile de noroc. Astfel, pentru venituri de până în 10.000 de lei statul va reţine 3% din câştig, în timp ce pentru venituri care depăşesc suma de 66.750 lei statul va reţine 11.650 lei plus 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei.

Modificările Codului fiscal îi vizează şi pe românii care au job-uri part-time. În cazul acestora, dările către stat vor fi similare cu cele salariului minim pe economie. Sunt şi câteva excepţii: elevii, studenţii cu vârsta până la 26 de ani, persoanele cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi.

Tot de la 1 august se reduce la 10.000 de lei pragului pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor. 

Alte schimbări ale Codului fiscal vor fi aplicate de la începutul anului viitor, iar printre sectoarele vizate se numără microîntreprinderile și industria HoReCa, unde creşte TVA-ul.