FacebookTwitterLinkedIn

Botswana a declarat că este în discuții pentru a-și crește participația în De Beers, pe măsură ce Anglo American Plc se pregătește să încheie relația de aproape un secol cu legendarul producător de diamante, potrivit Bloomberg.

Ca parte a unui plan de redresare pentru a respinge o abordare din partea BHP Group, Anglo a anunțat luna trecută că intenționează să vândă sau să separe De Beers, în care deține o participație de 85%. Restul este deținut de Botswana, națiunea din sudul Africii care are cele mai mari mine de diamante ale companiei.

Guvernul Botswanei va juca un rol central în selectarea unui nou investitor care să înlocuiască Anglo la De Beers. Potrivit Bloomberg, se caută un investitor pregătit pentru natura ciclică a afacerii cu diamante, pentru că această volatilitate a creat frustrare în cadrul Anglo, unde performanța neregulată a De Beers a erodat profiturile din alte mărfuri mai râvnite – cum ar fi cuprul.

Anul trecut afacerea a realizat doar 72 de milioane de dolari, deși în mod tradițional profiturile companiei au variat între 500 de milioane și 1,5 miliarde de dolari, în contextul în care industria diamantelor oscilează extrem.

Directorul executiv al De Beers, Al Cook, țintește un profit anual de bază de 1,5 miliarde de dolari până în 2028, iar pentru aceasta va reorganiza afacerea. Promovarea pietrelor naturale – și abandonarea unei aventuri în pietrele sintetice – se va face în paralel cu extinderea amprentei în retail prin propriile magazine de bijuterii. Compania va încerca și să se implice în șlefuirea propriilor pietre – industrie dominată în principal de firme de familie din India și Belgia.