FacebookTwitterLinkedIn

Black Sheep Sweater, legendarul pulover purtat de Lady Di la începutul anilor 80, a fost achiziționat cu 1,1 milioane de dolari la licitația Fashion Icons organizată la New York de Casa Sotheby’s.

Ce poate face Lady Diana pentru un pulover? De exemplu, să-l transforme într-un fashion icon, cum le place celor din domeniu să spună – adică într-un obiect-simbol. Este exact ce i s-a întâmplat unui banal și destul de puțin arătos pulover roșu cu model cu oi albe printre care s-a strecurat, cu o discretă și dulce-amară ironie, și una neagră. Într-un trend atât de la modă astăzi, oaia neagră a sfidat covârșitoarea majoritate și a dat numele puloverului – Black Sheep Sweater, produs de compania britanică Warm & Wonderful.

Lady Di cu puloverul Black Sheep în 1981 / Sotheby’s

Lady Diana a purtat acest pulover în câteva ocazii, dorind să transmită un mesaj mai mult decât evident referitor la poziția sa în cadrul Casei Regale a Marii Britanii. Când a apărut prima dată cu acest pulover, în iunie 1981, proaspăt logodită cu prințul Charles, intențiile Dianei erau probabil mai degrabă premonitorii. Pentru Sally Muir și Joanna Osborne, care puseseră pe picioare casa de modă Warm and Wonderful în 1979, apariția prințesei în Black Sheep Sweater a fost o nesperată și neprețuită publicitate.

Scrisoarea de mulțumire trimisă la Warm and Wonderful de secretarul personal al prințesei Diana, Oliver Everett / Sotheby’s

La câteva săptămâni după ce Diana a fost fotografiată purtându-l, puloverul a fost trimis la Sally & Joana însoțit de o scrisoare de la Buckingham Palace prin care se solicita repararea sau înlocuirea lui, întrucât fusese deteriorat. Cei de la Warm and Wonderful au înlocuit puloverul și au primit încă o scrisoare plină de recunoștință de la secretarul personal al prințesei, Oliver Everett. Doi ani mai târziu, prințesa de Wales a fost fotografiată cu noul pulover, asortat cu jeanși albi.

De-a lungul timpului, puloverul a fost analizat cu atenție de revistele de modă, care i-au subliniat importanța culturală, iar magazinele l-au promovat drept un articol must-have al unei garderobe cool. Cererea enormă a permis și altor branduri să intre pe piață cu produse similare, puloverul păstrându-și popularitatea până astăzi. În 2020, Jack Carlson, fondatorul Rowing Blazers, a inițiat un parteneriat cu Sally Muir și Joanna Osborne, autoarele originalului Black Sheep, pentru ca brandul său să producă puloverul sub licență. Este inutil să spunem că vânzările au confirmat că a fost o idee de business strălucită, dovedind o dată în plus că stilul Dianei continuă să influențeze cultura populară.

Originalul. Puloverul Black Sheep trimis de Lady Diana la reparat sau înlocuit. Sotheby’s

În martie 2023, Joanna Osborne era în mansarda atelierului căutând niște tipare, când a dat peste o cutie prăfuită. În ea se afla, desigur, un pulover roșu cu oi albe. Însă nu era un pulover oarecare, era chiar primul exemplar trimis de Diana la reparat acum 40 de ani, după cum au confirmat specialiștii casei de licitații Sotheby’s în urma examinării gradului de uzură al produsului și a fotografiilor din 1981.

Puloverul a fost vândut joi, la licitația Fashion Icons, organizată de Sotheby’s la New York, cu suma de 1,1 milioane de dolari, de 14 ori peste estimarea inițială de 80.000 de dolari. În aceeași categorie de produse, s-au vândut, cu sume remarcabile, legendarul cardigan al lui Kurt Cobain, solistul trupei Nirvana (334.000 de dolari în 2019) și rochia de seară a prințesei Diana, creată de Victor Edelstein și adjudecată cu 604.800 de dolari la începutul acestui an.

Black Sheep Sweater, care a atras 44 de oferte în primele minute și a fost adjudecat după o dispută a ofertelor care a durat 15 minute, este acum cel mai scump pulover vândut la licitație.

Foto Profimediaimages.ro