FacebookTwitterLinkedIn

Criptomonedele au suportat pierderi mari astăzi, dat fiind faptul că bitcoin a atins o valoare de aproape 30.000 de dolari, continuând seria record de pierderi, iar efectele prăbușirii monedei TerraUSD, o așa-numită monedă stabilă, s-au răspândit pe piețele valutelor digitale.

Activele criptografice au fost, de asemenea, afectate de vânzarea pe scară largă a acțiunilor cu risc crescut, din cauza îngrijorărilor legate de inflația ridicată și creșterea ratelor dobânzilor. Ca urmare, modedele digitale presupuse a fi într-o strânsă paritate cu dolarul american s-au devalorizat, relatează Reuters.

Bitcoin , cea mai mare criptomonedă în funcție de valoarea sa totală de piață, a reușit să revină ușor și s-a tranzacționat la valoarea de 30.300 de dolari, în creștere cu 5% față de ziua precedentă. Aceasta a înregistrat o redresare ușoară minimul absolut în ultimele 16 luni atins joi, de aproximativ 25.400 de dolari . Cu toate acestea, moneda rămâne cu mult sub valoarea înregistrată cu o săptămână în urmă de aproximativ 40.000 de dolari și, cu excepția cazului în care există o revenire a comerțului cu aceasta în weekend, se îndreaptă către o a șaptea pierdere săptămânală consecutivă.

„Nu cred că ce e mai rău s-a terminat”, a spus Scottie Siu, director de investiții la Axion Global Asset Management, o firmă cu sediul în Hong Kong, care administrează un fond criptografic.

TerraUSD (USDT) și-a spart raportul de 1:1 față de dolar în această săptămână, deoarece mecanismul său de a rămâne stabil, folosind un alt token digital, a eșuat sub presiunea vânzării. Ultima tranzacție a fost aproape de 10 cenți. Tether, cea mai mare monedă digitală stabilă și una despre care dezvoltatorii spun că este susținută de active în dolari, a scăzut la 95 de cenți joi, conform datelor CoinMarketCap, dar a revenit astăzi la raportul de 1:1 cu dolarul. 

Acestea sunt jetoane digitale financiare legate de valoarea activelor tradiționale, adesea de dolarul american, și sunt principalul mijloc pentru schimbarea banilor între criptomonede sau pentru a converti soldurile în numerar fiat. „Peste jumătate din totalul bitcoin și ether tranzacționați pe burse sunt în comparație cu o monedă stabilă, USDT sau Tether luând cea mai mare pondere”, au spus analiștii de la Morgan Stanley într-o notă de cercetare. „Pentru aceste tipuri de monede stabile, piața trebuie să aibă încredere că emitentul deține suficiente active lichide pe care le-ar putea vinde în perioadele de stres pe piață”, adaugă aceștia.

Compania de operare Tether spune că are activele necesare în trezorerie, numerar, obligațiuni corporative și alte produse de pe piața monetară. Dar moneda Tether este probabil să se confrunte cu noi probleme dacă deținătorii acesteia continuă să o vândă, iar analiștii sunt îngrijorați de faptul că stresul legat de aceasta s-ar putea răspândi pe celelalte piețe monetare dacă presiunea creată forțează din ce în ce mai mult lichidarea acestora.

Ether, a doua cea mai mare criptomonedă după capitalizarea bursieră, s-a stabilit în apropiere de 2.000 de dolari americani vineri, după o scădere de până la 1.700 de dolari în ziua precedentă. Bitcoin și ether sunt cu aproximativ 60% sub valorile record atinse în noiembrie.