FacebookTwitterLinkedIn

Cofondatorul companiei Microsoft, Bill Gates, a fost primit vineri la Beijing de preşedintele chinez Xi Jinping, la o zi după ce miliardarul american s-a întâlnit cu primarul Beijingului.

Această întrevedere are loc cu două zile înainte de o vizită foarte aşteptată a secretarului de stat american Antony Blinken, într-un context de puternice tensiuni diplomatice între Beijing şi Washington, potrivit CNBC.

Întâlnirea lor are loc la o zi după ce filantropul miliardar s-a întâlnit cu primarul Beijingului pentru a discuta despre un parteneriat în zona de cercetare în domeniul medical în China.

Fundația Bill & Melinda Gates – a cărei co-președinte este Gates – a anunțat joi o donație de 50 de milioane de dolari în următorii cinci ani către Institutul pentru descoperirea medicamentelor pentru sănătate (GHDDI), înființat de fundația sa. Guvernul municipal din Beijing va investi o sumă similară.

GHDDI se concentrează în primul rând pe dezvoltarea de noi medicamente pentru boli infecțioase, cum ar fi tuberculoza și malaria.

„China a făcut pași semnificativi reducând sărăcia și îmbunătățind starea de sănătate a cetățenilor din China. China poate juca un rol și mai mare în abordarea provocărilor actuale, în special a celor cu care se confruntă țările africane”, a spus Gates.

Vizita vine în urma vizitelor în China ale altor lideri proeminenți din domeniul tehnologiei, cum ar fi CEO-ul Tesla și SpaceX, Elon Musk, , CEO-ul, JPMorgan Jamie Dimon, și CEO-ul Apple, Tim Cook.

De asemenea, vizita lui Gates are loc cu câteva zile înainte ca secretarul de stat al SUA Antony Blinken să sosească la Beijing, unde este așteptat să se întâlnească în acest weekend cu înalți oficiali chinezi pentru a discuta despre importanța menținerii unei comunicări deschise între cele două țări.

Scopul parteneriatului este de a „întări capacitatea de descoperire a medicamentelor a institutului”, în colaborare cu Guvernul Municipal din Beijing și Universitatea Tsinghua, a spus fundația.