FacebookTwitterLinkedIn

Administrația Biden planifică pentru luna viitoare reguli în plus și o serie de restricții  cu privire la exporturile către China de semiconductori produși în SUA și folosiți pentru inteligență artificială și pentru unelte care asamblează cipurile, potrivit surselor Reuters.

Departamentul de Comerț al SUA intenționează să publice reguli noi și restricții care au fost comunicate în scrisori către trei companii americane – KLA Corp, Lam Research Corp și Applied Materials, potrivit Reuters. Scrisorile, recunoscute public de aceste companii, le interzic să exporte către fabricile din China echipament care produce cipuri și mai ales către fabricile care produc semiconductori avansați, cu excepția cazurilor în care vânzătorii obțin licențe de la Departamentul de Comerț. 

Unele dintre sursele identificate de Reuters spun că aceste noi reguli ar putea include și alte acțiuni împotriva Chinei. Metoda scrisorilor către companii permite Departamentului de Comerț al SUA să evite procesele lungi și birocratice și să implementeze noi controale rapid, însă aceste scrisori se aplică doar companiilor cărora le sunt adresate. Transformarea scrisorilor în reguli le-ar mări spectrul de influență și ar atinge și alte companii din SUA care product tehnologii similare. Regulile noi s-ar putea aplica potențial companiilor care încearcă să provoace dominația Nvidia și AMD în domeniul cipurilor de inteligență artificială.

Intel Corp și startupuri cum sunt Cerebras Systems țintesc aceleași piețe avansate de calcul. Intel spune că monitorizează situația îndeaproape, în timp ce Cerebras a refuzat să comenteze.

O sursă spune că regulile pe care administrația Biden le are în vedere ar putea fi impuse asupra exporturilor către China ale tuturor produselor care conțin astfel de cipuri. Dell Technologies, Hewlett Packard Enterprise și Super Micro Computer construiesc servere de date care conțin cipurile A100 de la Nvidia. 

Aceste acțiuni planificate de Joe Biden caută să contracareze avantajele competitive ale Chinei prin tehnologiile unde SUA încă își menține dominanța. “Strategia este de a sugruma China și au descoperit că chipurile pot fi un astfel de punct. Chinezii nu pot să le producă încă și nici nu pot produce echipamentul respectiv,” a spus Jim Lewis, un expert în tehnologie de la Center for Strategic and International Studies