FacebookTwitterLinkedIn

Președintele Joe Biden le-a spus liderilor arabi la summitul din ultimele zile că Statele Unite vor rămâne un partener activ pentru Orientul Mijlociu, însă a eșuat să securizeze promisiunile privitoare la crearea unei axe de securitate care să includă și Israel și la creșterea cantității de petrol furnizate de Arabia Saudită către Vest, potrivit Reuters.

Biden, care și-a început prima călătorie în Orientul Mijlociu în calitate de președinte cu o vizită în Israel, a prezentat în la întâlnirea cu liderii arabi din Jeddah viziunea și strategia Americii pentru parteneriatul cu Orientul Mijlociu. În linii generale dialogul de la summit a fost vad, iar Arabia Saudită, cel mai important aliat din perspectiva Washington, a descurajat speranțele SUA de a pune bazele unei alianțe de securitate regională – care să includă și Israel – pentru a combate amenințările Iranului.

În timpul unei întâlniri cu prințul moștenitor al coroanei Mohammed bin Salman, Biden a deschis subiectul foarte sensibil al drepturilor omului, determinând argumente în contradictoriu din partea prințului. Planul gândit de SUA, de a conecta sistemele de apărare aeriană, nu a fost primit de statele arabe, care nu au legături cu Israel și care au refuzat să fie parte a unei alianțe împotriva Iranului, care are legături puternice în zonă cu Iraq, Liban și Yemen.

Ministrul de externe al Arabiei Saudite, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, a spus că nu are cunoștință de vreo discuție în vederea unei alianțe militare Golf-Israel și că Regatul (Arabiei Saudite) nu a fost implicat în astfel de discuții. El a spus reporterilor după summitul SUA-statele arabe că decizia Riyadh de a-și deschide spațiul aerian către toate liniile nu are de-a face cu stabilirea legăturilor diplomatice cu Israel și că nu reprezintă un pas precursor pentru alte etape.

Biden s-a concentrat în timpul summitului cu șase state din Golf și Egipt, Iordania și Iraq și asupra subiectului drepturilor omului, având ca punct de plecare uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi de către agenți saudiți în 2018. Pentru că referitor la acest subiect Biden a spus anterior că va face din Arabia Saudită “paria” pe scena internațională, la acest summit președintele SUA a încercat să recalibreze relațiile cu cel mai mare exportator de petrol al lumii.

Prima confruntare

Vineri a fost prima confruntare dintre Biden și prințul moștenitor al coroanei Mohammed bin Salman (numit și MbS). “Președintele a ridicat subiectul uciderii lui Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul… și prințul a răspuns că acesta a fost un episod dureros pentru Arabia Saudită și că a fost o greșeală teribilă,” a spus Ministrul de Stat pentru Afaceri Externe, Adel al-Jubeir. Acuzații au fost judecați și acum își ispășesc sentința în închisoare, a mai spus acesta, potrivit Reuters.

Agențiile americane de inteligență cred că prințul a ordonat uciderea lui Khashoggi. Jubeir, în discuție cu jurnaliști ai Reuters cu privire la conversația de vineri pe acest subiect, a spus că MbS a transmis un mesaj clar că încercarea de a impune valorile americane altor țări poate să se întoarcă înapoi în mod neplăcut. “Nu a funcționat când SUA a încercat să își impună valorile în Afghanistan și în Iraq. De fapt, a ricoșat într-un mod neașteptat,” l-a citat Jubeir pe prinț, în dialogul acestuia cu Biden. “Fiecare țară are valorile ei și aceste valori trebuie respectate!”

Dialogul a accentuat tensiunile care atârnă greu în relațiile dintre Washington și Riyadh, pe subiectele Khashoggi, prețurile petrolului și războiul din Yemen.

Biden are nevoie de ajutorul gigantului OPEC – Arabia Saudită la un moment la care prețurile petrolului sunt mari. Washington își dorește de asemenea să frâneze atât extinderea Iranului în regiune, cât și influența globală a Chinei. Președintele SUA a venit în Arabia Saudită sperând să obțină un acord cu privire la producția de petrol care să aibă drept consecință scăderea prețurilor combustibilului, care determină ca inflația să atingă cele mai mari niveluri din ultimii 40 de ani. Eșecul atingerii acestor obiective are probabilitate mare să scadă procentele electoratului lui Biden în SUA

Biden a plecat din regiune cu mâna goală, sperând însă că grupul OPEC+, care include Arabia Saudită, Rusia și alți producători, vor crește producția după întâlnirea planificată pentru 3 august.

Securitatea alimentelor

Un senior al administrației Biden a spus că Washington va anunța un suport de $1 miliard în viitorul apropiat pentru alimente în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, și că statele din Golf vor aloca $3 miliarde în următorii doi ani în proiecte care se aliniază cu parteneriatul SUA în infrastructură globală. 

Statele din Golf, care au refuzat să ia partea Vestului împotriva Rusiei, caută un angajament concret din partea Statelor Unite cu privire la legăturile strategice în regiune, care au fost rupte până recent. Riyadh și Abu Dhabi au fost frustrate de condițiile SUA cu privire la vânzarea de armament și de faptul că au fost excluse din discuțiile care au avut loc între SUA și Iran pe tema revigorării în 2015 a unui pact nuclear pe care acestea îl văd ca fiind greșit pentru că nu ia în calcul programul de rachete și comportamentul Iranului.

Israel a încurajat vizita lui Biden în Arabia Saudită, sperând că aceasta va rezulta în legături mai calde cu Riyadh, ca parte a unei apropieri mai ample a țărilor arabe.