FacebookTwitterLinkedIn

Banca Comercială Română (BCR) a lansat BCR Seed Starter – prima companie de capital de risc corporativ (CVC) înființată de o bancă din România. Obiectivul este de a investi un tichet mediu de 500.000 de euro, în schimbul unei participații minoritare de maximum 24,99%. BCR Seed Starter plănuiește o investiție de 5 milioane EUR în startup-uri tech, în primii 5 ani.

Subsidiara este deținută integral de BCR și vizează investițiile în startup-uri de tehnologie care au aplicabilitate în sistemul bancar sau care pot susține clienții băncii. BCR Seed Starter va fi operațională începând din ianuarie 2024.

Cu un angajament financiar pentru investiții de 5 milioane de euro în următorii cinci ani, BCR Seed Starter are ca obiectiv furnizarea de capital pentru un portofoliu de startup-uri inovatoare, care au potențialul de a optimiza procesele bancare interne, de a îmbunătăți portofoliul de servicii oferite clienților BCR sau de a susține integrarea standardelor ESG.  

“BCR Seed Starter ne oferă instrumentele necesare pentru a continua să amplificăm angajamentul BCR față de tehnologie și inovație. Prin investiții strategice în capital de risc corporativ, cu prioritate în companii care valorifică tehnologia financiară, scopul nostru este să generăm inovație în cadrul băncii, aducând mai multă valoare clienților noștri. Mai mult, ne dorim să aducem valoare strategică ecosistemului local de startup-uri, ca să le susținem în procesul de creștere și de obținere a succesului pe termen lung”, a declarat Thomas Kolarik, Vicepreședinte IT & Operations la BCR și Președinte al Consiliului de Administrație la BCR Seed Starter.

BCR Seed Starter înseamnă și furnizarea de know-how, de stabilitate caracteristică industriei financiar-bancare și acces la o bază extinsă de potențiali clienți și investitori. BCR Seed Starter aduce o abordare nouă în peisajul CVC-urilor din România, cu mai multă flexibilitate și suport de durată, care vine să  accelereze dezvoltarea antreprenorială și să consolideze rolul României în inovația europeană, potrivit lui Thomas Kolarik.

Avantaj de credibilitate

Un avantaj al investiției BCR Seed Starter este creșterea credibilității startup-ului în ochii investitorilor și partenerilor internaționali și locali, precum și ai potențialilor clienți.

“Această inițiativă valorifică activele corporative ale BCR, nu doar prin accesul la piețe noi și prin dezvoltarea unui nou model de afaceri, ci mai ales prin faptul că stimulează inovația made in România. BCR Seed Starter va oferi startup-urilor oportunitatea de a dezvolta, testa, adapta și oferi produse cu valoare adăugată, atât pentru ecosistemului BCR și Erste, dar și direct către clienții băncii. Colaborarea se va desfășura pe o bază non-exclusivă, deoarece scopul nostru este să ajutăm startup-urile să crească pe piețele lor țintă. Obiectivul nostru este să investim un tichet mediu de 500.000 de euro, în schimbul unei participații minoritare de maximum 24,99%”, a declarat Carmen Dibuș, CEO al BCR Seed Starter.

România – pe locul cinci în CEE pentru finanțarea prin capital de risc în 2022

Deși activitățile de capital de risc în România au crescut semnificativ în ultimul deceniu, de la un nivel aproape inexistent, suntem încă în urma mediei UE și a altor țări din Europa Centrală și de Est. România s-a clasat pe locul cinci în CEE pentru finanțarea prin capital de risc obținută în 2022, în urma Estoniei, Cehiei, Croației și Poloniei, care în total reprezintă 70% din volumul total de finanțare în regiune, conform Romania Venture Report 2022. Mai mult, România are un deficit de finanțare de aproape 7 miliarde de euro pentru startup-uri, comparativ cu vecinii săi din Europa Centrală și de Est, strângând doar 128,2 milioane de euro în perioada 2018 – 2021. Această valoare este umbrită de o performanță regională robustă, așa cum subliniază un studiu realizat de ROPEA și Deloitte, bazat pe date furnizate de Invest Europe, una dintre cele mai mari asociații globale de capital privat și capital de risc. În acest context, BCR Seed Starter se poziționează ca un partener strategic în schimbarea acestei dinamici, amplificând potențialul inovator al startup-urilor românești, într-un moment în care capitalul pentru startup-urile tehnologice este mai dificil de obținut.

Acces către ecosistemul Grupului Erste

BCR Seed Starter își propune să facă două investiții strategice în 2024. Finanțarea provine integral de la BCR. BCR Seed Starter deschide astfel accesul către întregul ecosistem al Grupului Erste și către toți clienții săi și oferă nu doar finanțare prin contribuții de capital, ci și un parteneriat strategic cu omologii din grup, Seed Starter České spořitelny și Seed Starter Slovenskej sporiteľne. Această colaborare amplifică impactul asupra startup-urilor aflate în stadiile inițiale, „pre-seed” și „seed”. Odată cu intrarea BCR Seed Starter în structura acționariatului, startup-urile vor avea oportunitatea de a colabora direct cu Grupul BCR și vor beneficia de încredere, expertiză, rețea și oportunități de creștere.

BCR caută sinergii cu industria bancară

Procesul de aplicare pentru finanțare este deschis oricărui startup tech interesat, iar BCR Seed Starter caută sinergii cu industria bancară, explorând oportunități de afaceri și tehnologii emergente care stimulează creșterea în sectorul serviciilor financiare sau susțin standardele ESG. Aplicațiile startup-urilor sunt așteptate începând cu primul trimestru al anului 2024. Decizia de investiție se va baza pe un proces structurat și coerent, care include o analiză riguroasă, de tip due diligence, cu atenție pe potențialul de creștere al startup-ului și alinierii acestuia cu valorile și direcțiile strategice ale Grupului BCR.