Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

CORONAVIRUS |
|

Bărbații, mai predispuși la infectarea cu COVID-19 decât femeile. Specialiștii trag un semnal de alarmă

În urma unui studiu publicat în European Heart Journal s-a constatat că bărbații sunt mult mai expuși la infectarea cu SARS-CoV-2 decât femeile.
Coronavirus

Persoanele de sex masculin sunt mai predispuse de a contracta virusul pentru că sângele acestora prezintă niveluri mai ridicate ale unei enzime cheie utilizată de coronavirus pentru a infecta celulele.

Este vorba despre enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2), ce se găsește în inimă, rinichi şi în alte organe. Aceasta joacă un rol important în răspândirea virusului la nivelul plămânilor.

În plus, studiul arată că inhibitorii ACE sau blocanţii receptorilor angiotensinei (ARB), medicamentele prescrise pe scară largă, nu au condus la concentraţii mai mari ale ACE2 şi, prin urmare, nu ar trebui să crească riscul de COVID-19 în cazul persoanelor care le iau, scrie Agerpres.

Inhibitorii ACE şi ARB sunt prescrişi pe scară largă pacienţilor cu insuficienţă cardiacă congestivă, diabet sau boli renale.

”Constatările noastre nu susţin întreruperea acestor medicamente la pacienţii cu COVID-19”, a declarat conducătorul studiului, Adriaan Voors, profesor de cardiologie la Centrul Medical Universitar (UMC) din Groningen, Olanda.

Bărbații sunt mai predispuși să contracteze boala decât femeile

La nivel mondial s-au înregistrat peste 4 milioane de cazuri confirmate și aproape 277.000 de decese. Conform acestui bilanț, oamenii de știință au observat că bărbații prezintă un risc mai mare de a se infecta și de a suferi complicații severe.

Echipa profesorului Voors a analizat peste 3.500 de pacienți cu insuficienţă cardiacă din unsprezece ţări europene și a măsurat concentraţiile de ACE2 din sângele acestora.

Mai mult decât atât, studiul a început înainte de pandemia de coronavirus, astfel că nu a inclus niciun pacient infectat cu noul coronavirus.

”Când am descoperit că unul dintre cei mai puternici indicatori biologici, ACE2, era mult mai mare la bărbaţi decât la femei, mi-am dat seama că acest lucru avea potenţialul de a explica de ce bărbaţii au un risc mai mare de deces asociat COVID-19 în comparaţie cu femeile”, a declarat Iziah Sama, medic la UMC Groningen, coautor al studiului.

Ce este ACE2?

ACE2 este un receptor de pe suprafaţa celulelor care se leagă cu noul coronavirus şi îi permite acestuia să pătrundă în celule şi să le infecteze. Acesta se găsește în inimă, rinichi, în ţesuturile care căptuşesc vasele de sânge şi, în niveluri deosebit de ridicate, în testicule.

Sama și Voors spun că prezența enzime în testicule, în concentrații mari, ar putea fi motivul pentru care bărbații sunt mai predispuși la infectarea cu noul coronavirus.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii