FacebookTwitterLinkedIn

Testarea naţională ar urma să se facă în colaborare cu OMS, iar campania va lua în calcul focarele epidemice. Nelu Tătaru a declarat că poate fi o testare pentru anticorpi, adică se vor folosi teste serologice, ori o testare combinată cu cele moleculare care se fac în prezent.

Astfel de testări  se fac în momentul acesta în țări afectate de coronavirus precum SUA, Spania, Marea Britanie și Germania. Primăria Capitalei a anunțat o astfel de campanie, în parteneriat cu Institutul Matei Balș, însă este blocată pentru moment.

„Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Naționalt pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia, sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată nu coborâm. Astăzi avem 331 de cazuri, dar în conteztul în care ieri a fost sâmbătă și testările sunt mai puține. Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde de cum o solicităm. Dacă o solicităm doar din teste serologice sau o dublăm și cu cele moleculare. În funcție și de cazuri, pe zone de focar mar, pe zone de focar mic. O să testăm voluntarii, dar voluntarii pe care îi căutam în anumite focare”, a explicat ministrul, la Europa FM.