FacebookTwitterLinkedIn

După doi ani de restricții ale călătoriilor din cauza pandemiei, vara aceasta se așteaptă ca turiștii să umple plajele în masă – dacă își vor permite. Cum viața de zi cu zi a devenit mult mai scumpă decât anii trecuți, cu creșteri uriașe în ultimele luni ale prețurilor alimentelor, energiei, combustibilului și utilităților, multe familii sunt nevoite să își regândească planurile de vacanță, dacă nu cumva să renunțe la ele definitiv.

Potrivit unui studiu internațional al Ipsos for Europ Assistance’s 2022 Holiday Barometer, cel mai mare impediment pentru vacanțele acestei veri sunt banii. 45% dintre cei care nu au planuri de vacanță în acest moment au motivat faptul că nu își pot permite, în timp ce 33% aleg să nu călătorească în aceasta vară pentru a economisi bani. Doar 15% dintre respondenți spun că nu își vor face vacanța de vară din motive de prevenție a molipsirii cu Covid-19. Această tendință este similară în SUA și în Europa, așa cum se poate vedea din graficul alăturat, pregătit de Statista. 

2020 a fost cel mai rău an din istoria turismului.

La nivel global, în timp ce foarte puține industrii au scăpat fără impact major în cifra de afaceri în urma pandemiei în ultimii doi ani, cel mai tare lovit sector este cel al turismului. După ce 2020 a fost “cel mai rău an din istoria turismului”, în 2021 turismul internațional a crescut doar cu 5%, pentru că restricțiile de călătorie au continuat în multe zone din lume. 

Înainte de coronavirus, sectorul global de turism a fost martor creșterilor neîntrerupte timp de câteva decade. Din 1980, numărul sosirilor internaționale pe aeroporturi a început să crească enorm, de la 277 de milioane (în 1908) la aproape 1.5 miliarde în 2019. Așa cum arată graficul pregătit de Statista, cele două mari crize ale ultimelor decade, epidemia de SARSdin 2003 și criza financiară globală din 2009, au fost piedici minore în comparație cu pandemia de Covid-19.

La aproape șase luni trecute din 2022, sectorul turismului începe să vadă un pic de optimism, pentru că cererile de călătorie la nivel global încep să fie din nou semnificative. Potrivit UNWTO’s latest World Tourism Barometer, în primele trei luni ale anului acestuia turismul internațional a crescut cu 182% comparat cu primele trei luni ale 2021. 

Se așteaptă pentru această vară (potrivit UNWTO & Statista) ca sosirile de turiști în aeroporturile internațional să ajungă la 55-70% din cât erau în 2019, în ciuda faptului că multe familii vor rămâne acasă din motivele arătate mai sus, în primul grafic.