FacebookTwitterLinkedIn

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a anunțat că îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de industria de apărare.

Anunțul survine după ce, în martie, liderii Uniunii Europene au cerut BEI, care este deţinută în totalitate de guvernele UE, să-şi schimbe politica de creditare, care exclude în mod explicit împrumuturile pentru proiecte pur militare, pentru a ajuta Europa să-şi intensifice producţia de apărare după invazia Rusiei în Ucraina.

Astfel, banca va renunţa la o cerinţă conform căreia proiectele cu dublă utilizare obţin mai mult de 50% din veniturile aşteptate din utilizarea civilă şi va înlocui aceasta cu orice utilizare civilă plauzibilă.

O astfel de mişcare va exclude în continuare finanţarea pentru avioane de luptă, tunuri, tancuri sau muniţii, satisfăcând acele guverne UE care erau îngrijorate că banca îşi va pierde ratingul AAA dacă ar începe să acorde împrumuturi pentru proiecte pur militare.

Această decizie va ajuta în special ţările din estul Europei, vecinii Rusiei, care sunt mai preocupate de o potenţială invazie rusă şi care beneficiază de dobânzile de creditare ale BEI, mai ieftine, decât de dobânzile de finanţare pe care le pot obţine pe piaţă.

Banca Europeană de Investiţii: „Vom intensifica şi ne vom accelera sprijinul pentru industria europeană de securitate şi apărare, păstrând în acelaşi timp capacitatea noastră de finanţare şi cele mai înalte standarde de mediu, sociale şi de guvernanţă. În calitate de braţ financiar al UE, trebuie să contribuim la asigurarea păcii şi securităţii Europei”, conform News.ro.