FacebookTwitterLinkedIn

Avansul recent al președintelui Joe Biden în statele-cheie din bătălia electorală s-a evaporat în mare parte pe fondul unui curent profund de pesimism cu privire la traiectoria economiei SUA.

Sondajul din aprilie al Bloomberg News/Morning Consult a arătat că Joe Biden conduce în doar unul dintre cele șapte state care vor determina, cel mai probabil, rezultatul confruntării sale cu Donald Trump.

Biden este în spatele lui Trump în Pennsylvania, Wisconsin, Georgia, Arizona, Nevada și Carolina de Nord. Reversul vine pe măsură ce respondenților la sondaje le crește viziunea sumbră asupra economiei pe termen scurt. Majoritatea alegătorilor din statele-cheie estimează că în lunile următoare condițiile economice se vor deteriora, iar mai puțin de o cincime spun că se așteaptă ca inflația și costurile de împrumut să fie mai scăzute până la sfârșitul anului. 

În ciuda pieței muncii rezistente în SUA, doar 23% dintre respondenți au spus că rata de ocupare a forței de muncă se va îmbunătăți până în decembrie. Dintre alegătorii nehotărâți — un grup crucial pentru efortul lui Biden de a reduce decalajul față de Trump — procentul celor care se așteaptă la îmbunătățirea acestor factori economici a fost foarte mic. 

Grafic al Bloomberg

Mai mult de trei sferturi dintre respondenți au spus că președintele este responsabil pentru performanța actuală a economiei SUA, iar aproape jumătate au spus că este “exclusiv responsabil.” Sondajul are o marjă de eroare de 1 punct procentual în cele șapte state și a fost realizat între 8 și 15 aprilie. 

În cele șapte state-cheie din sondajul Bloomberg News/Morning Consult, Trump are un avans de șase puncte într-o confruntare directă cu Biden. Diferența dintre candidații principali ai partidelor este similară atunci când sunt incluși și alți candidați. Cel mai amenințător dintre aceștia, fostul democrat Robert F. Kennedy Jr., este susținut puternic de numele familiei sale democratice celebre. 

Sondajul Bloomberg News/Morning Consult nu ia în considerare cât de probabilă este consecvența aceluiași vot în alegerile care vor avea loc la mai mult de șase luni distanță. Cert este însă ce arată acum studiul: alegătorii care spun că vor vota pentru Trump la președinție, dar pentru un democrat în Congres — sunt mult mai pesimiști în ceea ce privește economia decât cei care își împart voturile în sens invers, Biden pentru președinte și un republican pentru Congres.

Grafic al Bloomberg

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania