FacebookTwitterLinkedIn

Cotaţiile futures la zahăr alb au crescut marţi cu 4,3% la bursa de la Londra, atingând cel mai ridicat nivel de după 2011, în situația unor exporturi limitate din India, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali, dar şi din alte ţări, precum Pakistan şi Thailanda.

La bursa de la Londra, cotaţiile la zahăr alb au crescut până la 679,5 dolari pe tonă, pentru a patra şedinţă consecutivă.

La bursa de la New York, cotaţiile la zahăr brut au crescut cu 2,2% şi au atins cel mai ridicat nivel de după 2016.

Creşterea preţului petrolului ar putea stimula procesatorii din Brazilia şi India să direcţioneze o parte mai mare din recolta de trestie de zahăr spre producţia de etanol. Procesatorii pot decide dacă produc mai mult zahăr sau mai mult biocombustibil, în funcţie de care produs este mai profitabil.

Majorarea preţurilor la zahăr influențează cheltuielile pentru producţia de dulciuri sau produse de patiserie, într-un moment în care costurile cu energia, carburanţii sau mâna de lucru au crescut şi ele. Creşterea cotaţiilor la zahăr a înrăutăţit impactul inflaţiei în Marea Britanie, unde consumatorii plătesc mai mult pentru bunuri precum dulciuri sau băuturi carbogazoase, informează Agerpres.

Preţurile mai mari cu amănuntul la zahăr în India cresc şansele ca guvernul de la New Delhi să nu mai permită exporturi suplimentare în acest sezon, ceea ce creează noi presiuni pe piaţa internațională.