FacebookTwitterLinkedIn

Industria sănătății și fitness-ului joacă un rol crucial în promovarea unui stil de viață activ și sănătos și contribuie direct la starea de sănătate a populației. Este imperativ ca România să continue să acorde prioritate industriei sănătății și fitness-ului, oferindu-i protecția și sprijinul necesare. Înainte de această propunere de majorare a TVA, România se afla în fruntea măsurilor proactive privind activitatea fizică. Acum, aceasta va fi un pas înapoi considerabil.

Vom vedea o scădere a acestei industrii atât de importante pentru românia, așa cum s-a întâmplat în pandemie, și o creștere a costurilor pentru sistemul de sănătate.

Cel mai recent sondaj Eurobarometru arată că România se află pe locul 4 în Europa în ceea ce privește comportamentul sedentar, cu peste 60% dintre români care declară că nu fac niciodată exerciții fizice sau sport! Care vor fi consecințele financiare ale creșterii procentului și așa uriaș al oamenilor sedentari dinRomânia?

Această statistică șocantă nu afectează doar sănătatea și bunăstarea populației românești, ci pune și o presiune financiară semnificativă asupra cheltuielilor de sănătate publică din țară. Costurile estimate pentru sănătate, determinate de comportamentul sedentar în România se ridică la impresionanta sumă de 119 milioane de euro anual! Aceste costuri acoperă tratamentele pentru afecțiunile cauzate direct sau agravate de inactivitatea fizică, precum și costurile indirecte ale productivității pierdute și absenteismului de la locul de muncă.

“Locul României aproape de vârful listei celor mai sedentare țări trebuie să fie un semnal de alarmă pentru națiune. Comportamentul sedentar este un factor de risc major pentru numeroase probleme de sănătate și are implicații semnificative asupra stării de bine a oamenilor și asupra costurilor pe care le generează. Activitatea fizică este o componentă esențială în prima linie a prevenirii și tratării celor mai comune boli cronice din întreaga lume, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare și obezitatea!

Este esențial și prioritar să se continue investiția în serviciile de activitate fizică accesibile pentru români. Până acum, reglementările privind reforma sistemului de sănătate din România au acordat prioritate importanței prevenirii bolilor și îmbunătățirii calității vieții cetățenilor.

Este esențial ca factorii de decizie să recunoască aceste beneficii pe termen lung și să priorizeze în continuare inițiativele care încurajează activitatea fizică, nu doar în timpul crizelor, cum ar fi pandemia de COVID, ci ca parte continuă a politicilor publice de activitate fizică și sănătate. În prezent, în România există peste 1 milion de membri activi în cluburile de sănătate și fitness. Este important să se continue creșterea acestui număr pentru a promova o națiune mai sănătoasă. Sănătatea este prima avere, iar exercițile fizice sunt medicament!”afirmă Kent Orrgren, Președintele RomâniaActivă și CEO al World Class.

În timpul pandemiei, această industrie nu a primit niciun sprijin. Acest lucru înseamnă că majoritatea operatorilor vor înregistra pierderi în următorii 3-4 ani, iar acum se propune o creștere la 19% a TVA-ului de la 5%.

Venind după deja doi ani de inflație ridicată și având în vedere o proiecție a inflației de aproximativ 5% în anul următor + TVA, împreună cu alte taxe care se vor transforma direct în costuri pentru clienți și consumatori, toate acestea se traduc prin cel puțin o creștere de preț de 20-25% până în 2024. Acest lucru este extrem de dificil și injust!

RomâniaActivă propune noi măsuri pentru a sprijini activ politica de reformă a sănătății din România

Există mai multe măsuri guvernamentale care pot avea un impact semnificativ asupra sănătății publice. Exercițiul fizic regulat este printre cele mai importante măsuri preventive împotriva celor mai comune boli cronice, care reprezintă o povară reală pentru costurile de sănătate publică! RomâniaActivă dorește să colaboreze cu Guvernul pentru a îmbunătăți statisticile privind sănătatea și economia printr-un program în patru pași:

  1. Colaborarea cu Agenția Națională pentru Sport, www.europeactive.eu și Comisia Europeană pentru un stil de viață sănătos, organizând o campanie națională de conștientizare în toată România cu www.beactiveday.ro și Săptămâna Europeană a Sportului în fiecare septembrie.
  • Cooperarea cu Ministerul Muncii pentru implementarea campaniilor naționale de conștientizare și educație pentru îmbunătățirea alimentației sănătoase și a mai multor activități fizice în școli și pentru promovarea sistemelor corporative de wellness în toate instituțiile publice, spitalele și clinicile din țară.
  • Mișcarea este medicament, o minte sănătoasă – un corp sănătos, Exercițiul fizic este esențial pentru sănătatea fizică și psihică a românilor! Colaborarea cu Ministerul Sănătății pentru a implementa campanii naționale de conștientizare și educație pentru îmbunătățirea acțiunilor preventive în colaborare între medici, kinetoterapeuți și formatori pentru a promova activitatea fizică și sistemele de wellness pentru a recomanda activitatea fizică ca remediu pentru numeroase boli cronice.
  • Cooperarea cu Invest România http://investromania.gov.ro/web/ și Guvernul Romaniei, pentru a atrage mai multe investiții în noi facilități de activitate fizică, sport, sănătate și fitness și pentru a construi o infrastructură mai accesibilă pentru activități fizice, sănătate și fitness, cum ar fi precum piscine, săli de sport, centrele de sănătate și sălile de sport.

Un program de prevenție bazat pe exerciții fizice ar aduce beneficii imense sănătății populației și economiei românești.

Investiția în prevenția prin sport și fitness poate aduce economii semnificative pe termen lung. Costurile reduse pentru tratamentele medicale și o forță de muncă mai sănătoasă pot duce la o creștere economică dovedită. Potrivit companiei McKinsey & Company, o populație activă și sănătoasă poate da un impuls economiei de până la 8%, ceea ce înseamnă o creștere de 12 trilioane de dolari a PIB-ului mondial până în 2040! 

România ar promova astfel o cultură a sănătății, fitnessului și activităților fizice prin încurajarea accesului la sănătate, fitness și sport pentru toți cetățenii, ceea ce ar reduce presiunea asupra sistemului medical românesc și ar fi în conformitate cu Planul de acțiuni privind activitatea fizică promovat de lume. (https://www.who.int/teams/health-promotion/physical-activity/global-status-report-on-physical-activity-2022

Operatorii economici din industrie ar fi încurajați să se dezvolte în continuare, astfel încât banii să revină în economie, potrivit McKinsey Global Institute,

https://www.mckinsey.com/featured-insights/europe/How-prioritizing-health-can-be-a-prescription-for-Romanias-prosperity?cid=soc-web care arată că România ar putea adăuga aproximativ USD 26 de miliarde pentru economie (9% din PIB-ul curent). Aproximativ jumătate din aceste beneficii economice anuale provin de la o forță de muncă mai puternică și mai sănătoasă. România ar înregistra o creștere a veniturilor la bugetul de stat datorită colectării impozitului pe profit la bugetul de stat, precum și a contribuțiilor datorate. 

Locul 4 al României în Europa în ceea ce privește comportamentul sedentar ne amintește constant necesitatea urgentă de acțiune. Consecințele unui stil de viață sedentar se extind dincolo de sănătatea individuală, suprasolicită sistemul de sănătate publică și întreaga economie! Este imperativ ca România, atât sectorul privat, cât și cel public, să ia măsuri proactive pentru a aborda această problemă prin promovarea activității fizice și prin transformarea acesteia într-o parte integrală a vieții de zi cu zi a cetățenilor săi. Doar printr-un efort colectiv putem inversa această tendință alarmantă a comportamentului sedentar și îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală a populației din România, a continuat Kent Orrgren.