FacebookTwitterLinkedIn

Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” din Luduș îndeamnă fermierii din Transilvania să cultive din nou sfeclă de zahăr tocmai pentru a salva de la demolare fabrica de zahăr din Luduș.

Formată din aproximativ 300 de fermieri din județele Mureș, Cluj, Sibiu, Alba, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna și Brașov, Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” din Luduș sustine că acum, după preluarea fabricii de zahăr de către doi antreprenori români, salvarea societații depinde exclusiv de fermieri.

„După un an, fabrica de la Luduș a fost salvată de la demolare. Din păcate, fermierii nu au avut banii necesari achiziționării și cheltuielilor ulterioare. Actualii investitori, cu potențial financiar și idei, își propun să reînvie cultura sfeclei de zahăr în Transilvania. În prezent, prețul oferit pe tona de sfeclă este cel mai mare din ultimii ani și începe de la 45 de euro. De asemenea, cultura sfeclei este susținută și de o subvenție substanțială, dublă față de anii trecuți. Fermierii sunt încurajați/rugați să cultive sfecla de zahăr. Acum salvarea fabricii depinde de fermieri! Să avem/producem zahăr românesc”, transmite Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” Luduș într-un comunicat de presă.

La începutul lunii februarie, Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr ‘BETA’ a salutat preluarea fabricii de zahăr de la Luduș de către doi antreprenori români, după ce fermierii nu au putut aduna banii necesari pentru achiziția fabricii și pentru investițiile necesare repornirii.

„Această tranzacție a reprezentat salvarea unei fabrici cu peste 60 de ani de existență, care, de mai bine de un an, a fost închisă. De la momentul în care compania franceza Tereos și-a anunțat intenția de a vinde fabrica și, mai ales, în ultimul an, când  au făcut public faptul că dacă până la sfârșitul lunii ianuarie nu vor perfecta tranzacția atunci va fi deschisă procedura de insolvență a fabricii, Asociația a făcut demersuri susținute de a salva fabrica. Ultimul l-a reprezentat încheierea unui Protocol cu cei doi investitori români, care a condus la salvarea fabricii de la faliment și, totodată, va contribui la repornirea producției zahărului în fabrică în acest an. Ne bucurăm că putem să continuăm activitatea de cultivare a sfeclei de zahăr în zona Mureș, că salariații fabricii își vor păstra locurile de muncă și zahărul de la Luduș va fi din nou pe piața românească”, arătau fermierii grupați în Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr ‘BETA’ Luduș.

Asociatia BETA afirmă că cei aproximativ 300 de fermieri din județele Mureș, Cluj, Sibiu, Alba, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna și Brașov care o compun cultivă anual sfeclă de zahăr pe o suprafață de aproximativ 7.000 – 8.000 de hectare.